Ban Ki-moon, reales în funcţia de secretar general al ONU
Analiştii spun că Ban Ki-moon a fost reales datorită diplomaţiei sale care a întărit rolul Naţiunilor Unite în crizele internaţionale, inclusiv în cele privind Libia, Darfur, Afganistan.
22 Iunie 2011, 07:51
Secretarul General ONU Ban Ki-moon a fost ales în unanimitate de reprezentanţii celor 192 de ţări ale Adunării Generale pentru un al doilea mandat de cinci ani.
Realegerea lui Ban Ki-moon nu a fost o surpriză la Naţiunile Unite de vreme ce nu a existat nici un alt candidat.
Criticii spun că ar fi prea obedient faţă de capitalele majore ale lumii.
El a fost acuzat de activiştii drepturilor omului de a nu fi luat o poziţie publică privind detenţia câştigătorului premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobao.
A fost, însă, pe de altă parte lăudat pentru că a susţinut protestatarii pro-democraţie din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, denunţând abuzurile împotriva drepturilor omului comise de guvernele din regiune.
Ban Ki-moon este şi un susţinător al eforturilor ONU şi NATO de a proteja civilii în zonele de război.
Analiştii spun că Ban Ki-moon a fost reales în unanimitate datorită diplomaţiei sale care a întărit rolul Naţiunilor Unite în crizele internaţionale, inclusiv în cele privind Libia, Darfur, Afganistan, precum şi în criza arabo-israeliană.
Pentru SUA, realegerea lui Ban Ki-moon este o dezvoltare benefică, pentru că el a avut o relaţie mai strânsă cu Washingtonul decât toţi ceilalţi şapte lideri aleşi anterior ai Naţiunilor Unite.
Ban Ki-moon este apreciat şi pentru faptul că a făcut multe vizite pe întreg globul pentru a vorbi direct cu liderii mondiali.
"Nimic nu este imposibil când privim către provocările viitorului", a spus Ban Ki-moon în discursul de confirmare a noului mandat de cinci ani.
Secretarul General ONU are în faţă crize mondiale majore, între care revoltele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ambiţiile nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord precum şi convulsiile economiei mondiale.
Ban Ki-moon are o poziţie foarte fermă şi în ce priveşte eforturile împotriva schimbării climatice.