Ayatollahul Ali al-Sistani şi Papa Francisc, apel la dialog între religii
Ayatollahul Ali al-Sistani şi Papa Francisc au lansat un apel la dialog între religii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 martie, ora 13:06) - Realizator: În cea de-a doua zi a vizitei s
Articol de Cătălin Gomboş, 06 Martie 2021, 16:03
În cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, Papa Francisc și marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak și din lume, au lansat un apel la dialog între religii.
Suveranul Pontif vrea să transmită un mesaj de pace în această țară devastată de război în care trăiește și o comunitate creștină.
Întâlnirea cu marele ayatollah Ali al-Sistani, primul concleric şiit de acest rang, este poate cel mai important moment al vizitei Papei în Irak.
Sistani este foarte respectat printre șiiții din întreaga lume, influența sa fiind comparabilă cu cea a liderului suprem iranian, marele ayatollah Ali Khamenei.
Sistani a intervenit în mod decisiv în momentele cheie ale Irakului din ultimii 15 ani, îndemnându-şi, de pildă, adepții să participe la alegeri sau să se mobilizeze împotriva Statului Islamic, însă altfel evită să se amestece în politică.
De altfel, Reuters notează că Sistani a refuzat de-a lungul anilor să se vadă cu premierii irakieni care i-au cerut acest lucru, iar întâlnirea cu Papa a acceptat-o cu condiția să nu fie prezenţi și politicieni.
Întrevederea a avut loc în locuința modestă pe care Sistani o are la Najaf, unul dintre cele mai sfinte orașe ale șiiților, unde este îngropat primul imam Ali, văr al profetului Mohamed.
După întrevedere, Sistani a declarat că înțelepciunea și bunul simț trebuie să triumfe asupra războiului, iar Papa a transmis un apel la prietenie și colaborare între religii.
De la Najaf, Papa s-a deplasat la site-ul arheologic de la Ur, oraș sumerian unde s-a născut Avraam, patriarh al iudaismului, creștinismului și islamului.
Diseară, la Bagdad, Papa va oficia Liturghia în catedrala comunităţii caldeene, catolici de rit oriental, care afirmă că descind din asirieni.
În Irak este una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, dar în ultimii 20 de ani aceasta a scăzut dramatic din cauza situației economice și mai ales a amenințărilor care i-au forțat pe mulți să fugă.