Avionul preşedintelui Hollande, lovit de un fulger
Preşedintele francez, François Hollande, a fost îmbarcat într-un alt avion către Berlin, după ce precedentul a fost lovit de un fulger şi s-a întors pe aeroportul din Paris.
15 Mai 2012, 20:02
Avionul în care se afla preşedintele franceze François Hollande s-a întors pe aerportul din Paris după ce a fost lovit de un fulger, precizează BBC.
Aeronava îl transporta pe liderul francez la Berlin, unde urma să aibă convorbiri cu cancelarul german, Angela Merkel.
Ulterior, François Hollande a fost îmbarcat într-un alt avion, urmând să ajungă în capitala germană cu o întârziere de 90 de minute.
La două zile după înfrângerea severă suferită de partidul său, la alegerile regionale din Renania de Nord-Westfalia, doamna Merkel îl întâlneşte pe unul dintre liderii europeni cei mai critici la adresa politicii sale de austeritate impusă întregii Europe.
Mărul discordiei dintre cei doi continuă să fie Pactul European de stabilitate financiară, adoptat de 25 de ţări din 27 ale Uniunii şi ratificat doar de trei dintre ele, ne-a transmis corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu.
François Hollande vrea să renegocieze textul, pentru a-l completa cu măsuri de stimulare a creşterii economice, idee respinsă însă categoric de Angela Merkel.
Relaţia Merkel-Hollande debutează într-o atmosferă tensionată
Berlinul admite importanţa sprijinirii avântului economic, dar insistă asupra reformelor şi măsurilor de economisire, pe care le consideră mai importante în lupta cu reducerea datoriilor.
Va fi greu de schimbat poziţia guvernului german, având în vedere că acesta este principalul finanţator al mecanismelor europene anti-criză.
De asemenea, dacă alege să renunţe la Pactul Fiscal, Franţa riscă să nu mai primească niciun ajutor financiar în caz de nevoie, întrucât cele două sunt intercondiţionate.
Totuşi, Berlinul preferă să conducă ostilităţile la nivel european, în compania unui aliat puternic precum Franţa, iar cele două state au tot interesul să-şi continue parteneriatul consolidat în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy.
Singurul impediment în prezent, promisiunile populiste care l-au adus pe François Hollande la Palatul Elysée.
Un consilier apropiat al cancelarului Merkel, deputatul creştin-democrat Peter Altmaier, crede că Franţa şi Germania vor reuşi să se pună de acord asupra prevederilor de sprijinire a creşterii economice până la sfârşitul lunii viitoare.
Peter Altmaier a arătat că ambele părţi vor studia până atunci propunerile existente şi că se va ajunge, în cele din urmă, la un consens.
De altfel, înaintea întâlnirii Merkel-Hollande de marţi, ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a pregătit un plan în 16 puncte de impulsionare a creşterii.
Nimeni nu se aşteaptă însă la rezultate concrete după reuniunea de marţi, care este primul contact direct al celor doi lideri şi prima ocazie ca aceştia să se cunoască.
Ei sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa întăririi rolului Băncii Europene de Investiţii, în legătură cu folosirea mai eficientă a fondurilor europene şi în ceea ce priveşte introducerea unui impozit comunitar pe tranzacţiile financiare.
Divergenţele sunt însă mai numeroase.
Parisul cere modificarea Pactului Fiscal, susţine emiterea de euro-obligaţiuni şi implicarea mai activă a Băncii Centrale Europene în eforturile anti-criză.
Berlinul respinge toate aceste solicitări şi pledează pentru reforme structurale ca mijloc de susţinere a creşterii economice.
Dezacorduri pe axa Berlin-Paris se mai pot înregistra pe marginea misiunii din Afganistan, de unde François Hollande vrea să retragă trupele franceze deja anul acesta şi în legătură cu conducerea concernului EADS, în care sunt repezentate ambele guverne.