Aviaţia italiană în Siria, "o ipoteză care urmează să fie evaluată"
Presa din peninsulă speculează că aviaţia italiană ar putea desfăşura operaţiuni în Siria, însă autorităţile de la Roma declară că este "o ipoteză care urmează să fie evaluată".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Octombrie 2015, 05:47
În Italia, presa speculează chiar în ajunul vizitei secretarului american al apărării, Ashton Carter, asupra posibilităţii ca aviaţia italiană să lanseze atacuri aeriene în Siria.
Autorităţile italiene spun însă că deocamdată ideea este evaluată împreună cu aliaţii şi că o decizie trebuie avizată de Parlament. Italia a pus la dispoziţia coaliţiei condusă de Statele Unite patru avioane Tornado şi acordă asistenţă luptătorilor kurzi.
Italia va bombarda Statul Islamic în Irak? - este întrebarea lansată de cotidianul Corriere Della Sera, ştire preluată ulterior de toată presa.
Ministerul Apărării Naţionale de la Roma răspunde însă imediat că aceasta este doar "o ipoteză care urmează să fie evaluată".
Avioane de luptă italiene, staţionate în Kuweit, ar urma să fie direcţionate în următoarele ore pentru a bombarda ţinte selectate împreună cu comandamentul american pe teritoriul irakian, nu însă şi pe cel sirian - scrie publicaţia Corriere Della Sera.
Ca o reacţie la această ştire, Ministerul Apărării Naţionale de la Roma a transmis un comunicat de presă în care afirmă că "raidurile aeriene sunt doar o ipoteză pentru a fi discutată cu aliaţii noştri şi nu o decizie luată care ar trebui să treacă în orice caz prin Parlament".
Această informaţie apare în Peninsulă cu câteva ore înainte de sosirea în Sicilia a secretarului american al apărării, Ashton Carter, care a vizitat ieri seară o bază militară americană şi care astăzi se va deplasa la Roma unde se va întâlni cu omologul său italian, Roberta Pinotti, şi cu preşedintele Republicii, Sergio Mattarella.
Unul dintre subiectele pe care Pinotti intenţionează să le discute cu omologul american este cel referitor la necesitatea unor eforturi internaţionale mai mari de combatere a Statului Islamic pe care ministrul italian il vede ca pe un cancer căruia nu trebuie să i se permită să se răspândească în rândul omenirii.