Avertizări la Summitul Climei de la Madrid
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat la Summitul Climei de la Madrid că sănătatea oamenilor este una dintre cele mai prejudiciate de efectele schimbărilor climatice.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Decembrie 2019, 09:05
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat la Summitul Climei de la Madrid că sănătatea oamenilor este una dintre cele mai prejudiciate de efectele schimbărilor climatice.
Tot mai multe persoane suferă în lume din cauza poluării, a stresului provocat de căldura climei extreme.
În fiecare an se produc aproximativ 7 milioane de decese premature din cauza contaminării aerului.
Annamaria Damian transmite din Madrid: "Astmul, bolile de plămâni, cancerul de plămâni, pneumonia, infarctul, accidentele vasculare sunt multele boli grave asociate poluării.
Un responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a explicat la Madrid că oamenii plătesc cu sănătatea, preţul lipsei măsurilor pentru lupta împotriva schimbării climei.
Plămânii, creierul, sistemul cardiovascular toate suferă din cauza contaminării aerului.
O mare dificultate este că mai puţin de 1% din finanţarea internaţională pentru diminuarea efectelor poluării se alocă domeniului sănătăţii, ceea ce experţii consideră inacceptabil.
Schimbarea climei este cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii în secolul 21.
Iar specialiştii mai afirmă că arderea combustibililor fosili produce două treimi din poluarea atmosferei.
Sondajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind clima şi sănătatea nu a putut fi efectuat în două din ţările care produc cea mai mare poluare: Statele Unite ale Americii şi India.
Majoritatea ţărilor care au participat înregistrează o creştere a riscului de stres, din cauza căldurii, leziuni şi decese, din cauza climei extreme, lipsa de alimente şi apă, apă contaminată sau boli ca holera şi malaria.
Şi Organizaţia Mondială a Meteorologiei a anunţat la Madrid că anul 2019 pune capăt celui mai călduros deceniu de când există statisticile meteo, cu o creştere a temperaturii de peste un grad Celsius.
Concentraţiile de dioxid de carbon în atmosferă au ajuns la nivel record în ultimii 2 ani, al doilea gaz cel mai nociv este metanul, urmat de dioxidul de azot.
În ultimii 10 ani, 22% din emisiile de dioxid de carbon au fost absorbite de oceanele lumii, făcându-le mai accide.
Precipitaţiile sunt prea abundente în centrul Statelor Unite ale Americii, nord-estul Canadei, nord-estul Rusiei şi în sud-vestul Asiei.
În sezonul musonului, India a suferit din cauza lipsei precipitaţiilor în luna iunie şi a avut ploi abundente în lunile următoare.
America de Sud a fost şi ea afectată de ploile din luna ianuarie.
Iar Argentina, Uruguay şi sud-estul Braziliei au suferit inundaţii.
Seceta în Asia de Sud-Est şi în Australia şi valurile de căldură din Europa în lunile iunie şi iulie, cu temperaturi record în aproape toate ţările, au fost alte efecte vizibile ale excesului de emisii de gaze cu efect de seră."