Avem "cinci ani pentru a salva Uniunea Europeană"
"Dacă îi lăsăm pe alţii să hotărască pentru noi, atunci lucrurile vor scăpa de sub control", susţine analistul Cristian Pârvulescu.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 22 Martie 2014, 06:28
Cinci ani pentru a salva UE - aceasta este tema unui plan de acţiune realizat de Consiliul economic şi social european şi prezentat la Bruxelles de analistul Cristian Pârvulescu, co-autor al documentului.
"Dacă îi lăsăm pe alţii să hotărască pentru noi, atunci lucrurile vor scăpa de sub control", susţine acesta.
Documentul ţine seama de faptul că la 25 mai vor avea loc alegerile pentru PE, primele după criza financiară, moment considerat extrem de important pentru evoluţia UE.
Cristian Pârvulescu este de părere că următorii ani vor fi decisivi.
"Noi credem că UE are doar cinci ani pentru a se salva şi sub această idee stă planul de acţiune. Cei cinci ani care au trecut din 2009 în 2014 au fost nişte ani irosiţi; sigur, nu total, s-au inventat nişte mecanisme, dar târziu.
"Este evident că UE are nevoie de un nou suflu şi are nevoie să stabilească o nouă legătură cu cetăţenii", a declarat Cristian Pârvulescu.
Planul de acţiune elaborat în urma consultărilor cu societatea civilă prezintă propuneri concrete pentru viitorul PE şi viitoarea Comisie cu care Consiliul economic şi social european doreşte stabilirea unui parteneriat.
Documentul propune între altele urgentarea creării uniunii economice şi monetare şi deci a uniunii bancare şi conectarea ei cu uniunea socială, pe baza unei noi agende sociale europene: asigurarea unui viitor pentru tineri şi standarde europene pentru venitul minim.
Europa "este singura alternativă"
Potrivit Eurobarometrului din decembrie, însă, încrederea cetăţenilor în UE a scăzut alarmant în ultima vreme, la doar 31%, iar două treimi dintre europeni cred că părerea lor nu contează.
L-am întrebat pe Cristian Pârvulescu cum pot fi convinşi totuşi cetăţenii să participe în numâr cât mai mare la alegeri.
Cristian Pârvulescu: Europa reprezintă de fapt singura alternativă pe care o avem şi dacă îi lăsăm pe alţii să hotărască pentru noi atunci lucrurile vor scăpa de sub control. Şi le aduc aminte cetăţenilor României care au participat în măsură mică la alegerile din 2009 că deciziile importante ne-au afectat pe toţi. Or dacă noi transmitem un semnal clar, dacă în loc să discutăm despre starea asfaltului vorbim despre politicile europene în această campanie, vom ajunge să construim o Europă care să răspundă nevoilor noaste, dar doar împreună vom avea forţă, pentru că Europa are nevoie de acest spaţiu, de această populaţie care face ca această economie să fie privită unitar, prima economie a lumii cu primele politici sociale, primele politici educaţionale din lume. Altfel nu o să putem să reuşim nimic şi este evident că în România statul naţional nu poate, nu are mijloace, nu are capacitatea să realizeze dezideratele românilor. UE poate asta.
Redactor: În ce măsură criza economică şi efectele ei sociale îi vor descuraja pe cetăţeni să participe vot?
Cristian Pârvulescu: Mie mi-e teamă că se vor întâmpla două lucruri. Pe de o parte, unii vor spune că nu sunt interesaţi şi că oricum nu contează, că vocea lor nu se aude. Pe de altă parte, cei care sunt mai degrabă antieuropeni se vor mobiliza. La o prezenţă redusă la vot, aceştia vor putea influenţa masiv politicile europene şi vor putea bloca orice decizie importantă la nivel european.