Autostrada "Tracia" din Bulgaria, inaugurată
La 42 de ani de la prima săpătură a fost inaugurată autostrada „Tracia” - Sofia - Plovdiv - Burgas, cu o lungime de 360 de kilometri.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 15 Iulie 2013, 15:43
Autostrada "Tracia" o lungime de 360 de kilometri, ea permite ca în 3 ore să fie traversată în direcţia est-vest Bulgaria de sud.
Ultimul tronson de 34 de kilometri a fost finanţat în proporţie de 80% din fondurile Uniunii.
„Tracia” face parte din coridorul european nr.8.
Ea va continua cu inca 60 de kilometri în direcţia Kalotina – frontiera cu Serbia.
Statistica arată că in primii 45 de ani de la naşterea ideii autostrăzilor bulgare am progresat cu o viteza de 9 kilometri pe ani.
În perioada 2009-2014 vom avea însă 300 de kilometri – adică 60 pe an.
Cu aceiaşi viteza vom continua în perioada 2015-2020 când vom inaugura „Hemus” – Sofia-Varna şi „Struma” – Sofia-frontiera cu Grecia.
"Autostrăzile dau pâine, oferă perspective noi, atrag investitori", a mai spus preşedintele Rosen Plevneliev.
Acum continuă lucrările la autostrada „Struma” – Sofia-Blagoevgrad-frontiera cu Grecia, „Mariţa” – Plovdiv-frontiera cu Turcia şi la un tronson din autostrada Sofia-Varna.
„Mariţa” va deveni funcţională peste un an iar 90% din „Struma” în 2015.
Eforturile de extindere a reţelei de autostrăzi în perioada 2015-2020 se vor concentra în Bulgaria de nord. „Hemus” din care acum funcţionează aproximativ 170 de kilometri va scurta distanţa între Sofia – Veliko Tărnovo şi Varna. Va fi realizate şi drumurile cu 4 benzi Vidin-Botevgrad şi Russe-Veliko Târnovo.
În condiţiile adâncirii crizei politice cu demonstraţii zilnice pro şi contra guvernului Oreşearski, inaugurarea autostrăzii a devenit un prilej de ceartă între guvernanţi şi opoziţie.
Ex-premierul Boiko Borisov care a făcut mult pentru modernizarea infrastructurii rutiere, a boicotat ceremonia.
Premierul Oreşearski a preferat să participe la ceremonia de acordare a titlului doctor honoris causa cunoscutului economist american Steve Hanke considerat a fi tatăl consiliului economic care a scos Bulgaria din grava criza 1996-1997.