Autorităţile ungare "doresc reducerea ajutoarelor sociale"
Premierul Viktor Orban a anunţat că are un plan de modificare a sistemului ajutoarelor sociale, inclusiv cele pentru şomaj, lucru care ar trebui să ducă la economii de peste 250 de milioane de euro.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 04 Iulie 2011, 18:45
Politicieni de la Budapesta se arată drastici în privinţa cheltuielilor publice cu asistenţa socială.
Premierul Viktor Orban a anunţat că are un plan de modificare a sistemului ajutoarelor sociale, inclusiv cele pentru şomaj, lucru care ar trebui să ducă la economii de peste 250 de milioane de euro.
Autorităţile au precizat că datorită modificărilor structurale care vor avea loc în Ungaria, până în 2014 vor fi create 300.000 de noi locuri de muncă, iar până în 2015 alte 400.000.
Ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, a declarat recent în parlament, în momentul dezbaterilor pe marginea unui proiect de act normativ privind munca în serviciile publice, că scopul este simplificarea sistemului ajutoarelor, astfel încât cine este sănătos şi are capacitate de lucru să muncească.
Acesta a precizat că, în cazul în care o persoană nu-şi găseşte de lucru pe piaţa forţei de muncă, statul trebuie să-i asigure acesteia un salariu care să fie mai mare decât ajutorul de şomaj, dar mai mic decât salariul minim, în cadrul unor activităţi în domeniul serviciilor publice.
Potrivit afirmaţiilor ministrului Pinter, ajutorul acordat în cazul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă va fi redus de la 270 la 180 de zile, iar activităţile în serviciile publice ar putea fi desfăşurate în domenii precum cel al agriculturii, al gestionării efectelor unor inundaţii sau al managementului apelor.
Socialiştii aflaţi în opoziţie şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu planurile guvernului şi au precizat că prin reducerea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj şi prin transportarea la lucru şi asigurarea de cazare şi a unei mese pe zi, i-ar trimite pe oameni în aşa-numite "tabere de muncă".
O măsură pregătită de guvernul de la Budapesta, care are scopul de a duce la scăderea cheltuielilor şi de a-i impulsiona pe oameni să revină în câmpul muncii, este şi efectuarea de controale în cazul beneficiarilor de pensii de invaliditate, urmând să fie verificate conform unor informaţii aproximativ 220.000 de persoane.
O altă măsură care a nemulţumit sindicatele vizează eliminarea posibilităţii de pensionare anticipată, în cazul angajaţilor din diverse domenii: poliţişti, pompieri, vameşi sau gardieni din penitenciare, autorităţile plănuind să elaboreze noi reglementări privind cariera acestora.