Autorităţile ruse "îngrijorate de situaţia din estul Ucrainei"
Declaraţiile oficialităţilor ruse exclud în momentul de faţă atât o intervenţie militară în estul Ucrainei, cât şi o posibilă anexare a acestor teritorii la Rusia.
15 Aprilie 2014, 07:05
Autorităţile ruse urmăresc cu mare îngrijorare evenimentele din estul Ucrainei.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a vorbit luni despre numărul foarte mare al mesajelor adresate personal preşedintelui Vladimir Putin prin care ucraineni rusofoni îi cer să îi ajute împotriva autorităţilor de la Kiev.
E vorba de declaraţia purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, care a spus, potrivit agenţiilor ruse de presă: "Din păcate, vin foarte multe apeluri din regiunile din estul Ucrainei adresate personal lui Putin cu rugămintea de a-i ajuta într-un fel sau altul sau de a interveni într-un fel sau altul şi Putin" - a spus Peskov - "urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din Ucraina".
El nu a spus ce anume ar putea să urmeze după aceste mesaje.
În orice caz, declaraţiile oficialităţilor ruse exclud în momentul de faţă atât o intervenţie militară în estul Ucrainei, cât şi o posibilă anexare a acestor teritorii la Rusia.
Dimitri Peskov a declarat că luni seară preşedintele Putin va avea o convorbire telefonică cu preşedintele american, Barack Obama, evident pe tema Ucrainei.
"Risc de război civil", avertismentul Rusiei
Pe de altă parte, tot luni Rusia, prin ambasadorul său la OSCE, Andrei Kerin, a avertizat încă o dacă că operaţiunea armată în estul Ucrainei împotriva manifestanţilor poate duce la un război civil.
Duminică seară, după decizia preşedintelui interimar, Oleksandr Turcinov, de a ordona o operaţiune antiteroristă cu folosirea armatei în acele regiuni, Ministerul rus de Externe a numit acest decret "criminal" şi a acuzat autorităţile de al Kiev, pe care le-a calificat "autoproclamate în urma unei lovituri de stat" şi "înscăunate cu ajutorul Statelor Unite şi Uniunii Europene", că folosesc armata împotriva propriului popor şi totodată a subliniat că în acest moment răspunderea pentru evitarea războiului civil în Ucraina revine Occidentului.
În cursul dimineţii ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului de Securitate, a rugat-o pe ambasadorul Power să îl roage pe vicepreşedintele Joe Biden, care este persoana care în Administraţia americană se ocupă nemijlocit de Europa de Est, să îl sune pe Oleksandr Turcinov pentru a nu începe această operaţiune militară, întrucât - a spus Vitali Ciurkin - peste câteva ore evenimentele pot lua o turnură irecuperabilă.
Rusia doreşte participarea regiunilor la negocieri
Deocamdată Rusia nu şi-a dat acordul formal pentru această întâlnire care ar urma să aibă loc joi la Viena cu participarea Moscovei, a Bruxellesului, a Washingtonului şi a Kievului.
Rusia consideră că nu sunt formulate deocamdată nici agenda, nici formatul acestei reuniuni.
Rusia doreşte o anumită condiţionare a participării părţii ucrainene, doreşte o reprezentare a regiunilor, ceea ce nu doreşte Kievul, şi nu acceptă nici Statele Unite.
Pe de altă parte, oficialii ruşi, inclusiv Serghei Lavrov, au avertizat că în cazul în care în estul Ucrainei va fi folosită forţa, iar luni seară Olexandr Turcinov a semnat un decret, o hotărâre privind desfăşurarea în regiunea de est a unei operaţiuni antiteroriste, deci practic a dat curs iniţiativei de aseară şi a preluat personal conducerea acestei operaţiuni şi decizia Consiliului Securităţii ucrainene pentru menţinerea integrităţii Ucrainei, oficialii ruşi în frunte cu Serghei Lavrov spun că asemenea măsuri, operaţiunile militare în estul Ucrainei, ar submina nu doar reuniunea de la Geneva, ci şi întreaga participare a Rusiei la procesul de reglementare a crizei ucrainene.