Autoritățile române doresc să convingă Bruxelles-ul să admită un deficit bugetar de până la 5,5% și eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor
La Bruxelles, miniștrii români ai finanțelor, muncii și fondurilor europene au discutat cu echipele tehnice ale Comisiei Europene chestiuni legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale.
Articol de Florin Lepădatu, 29 August 2023, 07:59
Autoritățile române doresc să convingă Bruxelles-ul să admită un deficit bugetar de până la 5,5 procente
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La Bruxelles, miniștrii români ai finanțelor, muncii și fondurilor europene au discutat, astăzi, cu echipele tehnice ale Comisiei Europene chestiuni legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale. Autoritățile române doresc să convingă Bruxelles-ul, între altele, să admită un deficit bugetar de până la 5,5 procente și eliminarea pragului de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru plata pensiilor.
Cu detalii corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu: ”Guvernul României ar dori un deficit bugetar de aproximativ 5,4 procente, în condițiile în care și-a asumat anterior 4,4 procente. Diferența de un procent, spun miniștrii, vine din cheltuieli suplimentare neplanificate în condițiile războiului din Ucraina. România a cheltuit mai mult cu 0,5 procente pentru apărare, spre exemplu, 0,4 procente pentru refugiați, iar alte procente vin din politica europeană privind cerealele din Ucraina, cea care a provocat pierderi pentru țara noastră. Reprezentanții guvernului de la București știu că țara noastră nu este singura care a avut astfel de cheltuieli neprevăzute și, dincolo de o logică sau de calcule și cifre, miniștri ar putea miza pe contextul european, însă avem o problemă aici, România este singura țară care deja are deschisă o procedură de infringement pe deficit bugetar. Aceasta a fost suspendată în contextul crizei. Alte 17 țări vor închide anul acesta cu un deficit mai mare. O altă problemă este a fondurilor europene, iar aici România încearcă să câștige timp și să nu piardă fonduri prin diverse artificii posibile. Dincolo de aceste probleme amintite, România, trebuie să explice întârzierea și complicațiile din sfera pensiilor speciale. O altă chestiune de algoritmul pe care țara noastră vrea să-l utilizeze pentru a calcula bugetul tuturor pensiilor, să fie ceva ușor diferit față de /raportarea/ la PIB? Toate aceste discuții au legătură și cu noul PNRR, cel care include acum secțiunea REPowerEU, plan pe care România trebuie să-l depună săptămâna aceasta, pe 31 august.”