Autoritățile olandeze, "de la starea de şoc la cea de furie"
Premierul Mark Rutte a avut o convorbire "extrem de intensă" cu preşedintele rus Vladimir Putin, în care i-a cerut să faciliteze accesul experţilor internaţionali în regiune.
Articol de Radiojurnal, 19 Iulie 2014, 21:48
Echipe de intervenţie au început recuperarea cadavrelor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului malaiezian prăbuşit acum două zile în estul Ucrainei.
Cele mai multe dintre victime - peste 190 - erau cetăţeni olandezi.
Autorităţile de la Haga au trecut de la starea de şoc la cea de furie.
Premierul Mark Rutte a avut sâmbătă, o convorbire "extrem de intensă" cu preşedintele rus Vladimir Putin, în care i-a cerut să îşi asume responsabilitatea şi să faciliteze accesul experţilor internaţionali la locul tragediei, după cum transmite corespondentul Radio România, Claudia Marcu.
Zeci de anchetatori şi experţi internaţionali au sosit la Kiev cu speranţa că vor fi lăsaţi să cerceteze zona în care s-a prăbuşit joi avionul malayzian cu aproape 300 de oameni la bord.
Reprezentanţii OSCE au reclamat faptul că accesul la locul accidentului este limitat de rebeli, oameni înarmaţi care trag focuri de armă în aer şi controlează în continuare zona.
Acuzații reciproce
Între timp, reprezentanţi ai guvernelor Ucrainei şi Rusiei se acuză reciproc.
Guvernul de la Kiev a acuzat insurgenţii proruşi că încearcă să distrugă, "cu susţinerea Rusiei", probele în ancheta privind doborârea avionului malaiezian.
Moscova a respins acuzaţiile şi a pledat, într-o discuţie cu Washingtonul, în favoarea unei "anchete internaţionale echitabile şi independente", care să elucideze cauzele tragediei.
Anterior, cancelarul german Angela Merkel şi liderul rus Vladimir Putin au convenit să solicite ca investigarea cauzelor prăbuşirii avionului să fie efectuată de o comisie internaţională independentă, condusă de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile.