Autorităţile naţionale trebuie să garanteze independenţa mass-media
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va adopta o rezoluţie în care este prevăzută obligaţia statelor de a asigura securitatea, independenţa şi plurarismul mass-media
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 29 Iunie 2017, 18:29
Influenţa politică asupra mass-media şi a jurnaliştilor independenţi este una din temele de dezbatere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Comisia pentru Ştiinţă, Educaţie şi Mass Media este preocupată de tacticile din ce în ce mai variate de a afecta libertatea presei şi a-i constrânge pe jurnalişti la auto-cenzură.
Trimisul special al RRA Sorin Croitorescu relatează că în proiectul de rezoluţie, votat unanim de comisie, se arată că Adunarea Parlamentară consideră că dreptul la libertatea de expresie şi de informare, alături de libertatea şi diversitatea presei, sunt elemente fundamentale ale unei democraţii veritabile.
Nu poate fi vorba de independenţă câtă vreme jurnaliştii şi familiile lor sunt expuşi ameninţărilor fizice sau sunt plasaţi în detenţie în mod arbitrar, iar instituţiile media la care lucrează riscă să fie pur şi simplu închise.
Se apreciază că autorităţile naţionale nu trebuie doar să garanteze securitatea jurnaliştilor, dar să şi recunoască şi să se opună la orice ameninţări de natură să afecteze independenţa şi pluralismul mass media.
Prin proiectul de rezoluţie, Adunarea Parlamentară denunţă toate practicile care pot alimenta neîncrederea în mass media. Finanţarea publică are o importanţă din ce în ce mai mare, mai ales pentru instituţiile mass media publice, iar dependenţa de fonduri publice poate genera o vulnerabilitate mai mare la influenţa politică.
De altfel, în proiectul de rezoluţie se recomandă statelor membre să revadă mecanismele de guvernare ale acestor instituţii media, astfel încât să le fie garantată autonomia editorială şi să promoveze exemplele de bună practică administrativă, pentru a le întări independenţa şi capacitatea de a se achita de misiunea lor publică.