Autorităţile "colaborează cu Europol" în scandalul cărnii de cal
Miniştrii europeni ai agriculturii au discutat măsurile care trebuie luate pentru a preveni o nouă criză alimentară similară cu cea a cărnii de cal.
26 Februarie 2013, 07:50
Miniştrii europeni ai agriculturii au discutat la Bruxelles despre acţiunile care vor fi luate la nivelul Uniunii pentru a preveni o nouă criză alimentară similară cu cea a cărnii de cal.
La câteva săptămâni de la declanşarea sa, aceasta pare a fi departe de a se fi încheiat, după ce în chifteluţele tradiţionale suedeze ale restaurantelor Ikea din Cehia au fost descoperite urme de carne de cal, iar Nestle a anunţat că a găsit ADN de cal la unul dintre distribuitorii săi spanioli.
La unison cu statele membre ale Uniunii, Bruxelles-ul comunitar încearcă să recâştige încrederea consumatorilor în preparatele pe bază de carne şi în piaţa internă, în general.
E vorba despre un fenomen la nivel european şi măsurile trebuie să acopere întreaga Uniune, iar ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a explicat după reuniune că a existat o înţelegere generală pentru continuarea controalelor şi pentru colaborarea fiecărei ţări cu Europolul.
"S-au stabilit acţiunile următoare pe care Comisia le va întreprinde, pentru că există deja la nivelul fiecărui stat membru o preocupare pentru întărirea controalelor. Pe de o parte, se fac controale la nivelul abatoarelor, la nivelul depozitelor, la nivelul unităţilor de desfacere, dacă ceea ce se comercializează este într-adevăr ceea ce se scrie pe etichetă.
"Din punct de vedere al Comisiei Europene s-a solicitat o colaborare cu Europolul, foarte apropiată, a tuturor statelor membre, lucru la care s-a angajat şi România fără niciun fel de echivoc", a declarat Daniel Constantin.
El a mai spus că a fost stabilit că cealaltă serie de măsuri, testele ce vor fi efectuate de fiecare stat membru vor fi finanţate în proporţie de 75% de Comisia Europeană, după ce la reuniunea de urgenţă de la 13 februarie fusese anunţat că va exista o cofinanţare din partea Comisiei de doar 50%.
Având în vedere costurile ridicate ale testelor ADN care vor verifica dacă există sau nu carne de cal în produsele preparate, ca şi costul testelor pentru depistarea fenilbutazonei, folosită la cai, dar nocivă pentru oameni, ministrul Daniel Constantin a apreciat că sprijinul financiar din partea Comisiei este foarte important pentru România.
Ministrul agriculturii a mai spus că România s-a alăturat unei iniţiative a Franţei şi a Germaniei care intenţionează să ceară Comisiei Europene măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi trasabilitatea şi etichetarea.