Autorităţile cipriote restricţionează retragerile de numerar
Băncile din Cipru s-au deschis cu puţin timp în urmă, după aproape două săptămâni în care nu s-au putut face tranzacţii, însă ministrul de finanţe a impus restricţii.
28 Martie 2013, 15:03
Băncile din Cipru s-au deschis cu puţin timp în urmă, după aproape două săptămâni în care nu s-au putut face tranzacţii.
În faţa sediilor sunt cozi formate din zeci de persoane. Confruntate cu situaţia în care oamenii şi-ar putea retrage masiv sumele din conturi, autorităţile au decis să restricţioneze sumele care pot fi ridicate.
Este pentru prima dată în istoria zonei euro când un stat recurge la o măsură atât de dură.
Comsia Europeană anunţă că va monitoriza evoulţiile din Cipru, însă aprobă, în contextul actual, deciziile guvernului.
Băncile vor funcţiona astăzi până la ora 18:00, sub pază strictă. Deciziile luate pentru a opri fuga de capital din ţară sunt temporare, dar fără precedent.
Ministrul de finanţe a emis un decret valabil o săptămână. Sunt limitate retragerile în numerar la 300 de euro pe zi, iar transferurile peste graniţe la 5.000 de euro lunar.
Tot ce depăşeşte acest plafon are nevoie de aprobarea unui comitet special format din patru membri, care, potrivit cotidianului "Cyprus Mail", urmează a fi desemnaţi joi.
Potrivit jurnaliştilor ciprioţi, acest comitet va da un răspuns în 24 de ore, în funcţie de lichidităţile pe care le are banca în cauză.
Decontarea cecurilor este interzisă. Cetăţenii care părăsesc ţara pot deţine doar o mie de euro bani lichizi pentru fiecare călătorie.
Lipsa lichidităţilor afectează comercianţii şi angajaţii
În tot acest context, comercianţii sunt loviţi din plin. Elsa, managerul uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Nicosia, îmi spune că încasările au scăzut cu cel puţin 30%.
"Încasările au fost foarte mici în ultima săptămână. Ne-au mai salvat turiştii, dar tot am resimţit şocul, mai ales vineri şi sâmbătă. Acum băncile s-au deschis, aştepăm să vedem ce va fi mai departe. Partea rea e că suntem confuzi, nimeni nu ştie ce se va întâmpla", spune Elsa.
Angajatorii au început deja să taie din sporuri şi să nu mai plătească orele suplimentare, îmi spune şi Lucia, o româncă stabilită de mai mulţi ani în Limassol, cu o slujbă în industria hotelieră.
Intenţionează să-şi lichideze contul pe care îl are la bancă de îndată ce acest lucru va fi posibil.
"Sunt cozi la bănci pentru că lumea e disperată. Oamenii au început să se împrumute unul de la altul, care avea bani lichizi.
"Eu, de exemplu, eu nu mi-am putut plăti chiria la casă pentru că trebuia să scot din bancă 500 de euro, lucru pe care nu am putut să-l scot.
"Aseară când am fost la servici am avut un meeting, o mică şedinţă, şi ni s-a spus clar să nu comentăm situaţia politică a Ciprului sau ceea ce am văzut pe stradă cu clienţii, pentru că îi vom pierde. Au început foarte multe spargeri de case, de furturi de maşini, lucru care înainte chiar nu se întâmpla în Cipru", spune Lucia.
Într-o reacţie recentă la situaţia din Cipru, Comisia Europeană precizează că statele membre pot intoduce restricţii la circulaţia capitalurilor doar în condiţii stricte, reglementate de Curtea Europeană de Justiţie.
Principiul după care se acţionează este interesul public general. Eventuala extindere a măsurilor impuse de autorităţi în Cipru sau revizuirea lor va fi în permamnenţă în analiza Comisiei Europene.
Pe larg despre noile reglementări în băncile din Cipru aici.