Autorităţi internaţionale salută guvernul de la Chişinău
Autorităţi europene şi americane au salutat formarea noului guvern al Republicii Moldova. Acestea şi-au afirmat sprijinul pentru eforturile guvernului de a construi un stat european.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 15 Ianuarie 2011, 15:50
Departamentul de Stat al SUA, preşedintele Comisiei Europeane, José Manuel Barroso, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, dar şi comisarul pentru extindere, Stefan Fulle, au salutat formarea noului guvern al Republicii Moldova de către Alianţa pentru Integrare Europeană.
Într-o declaraţie publicată pe site-ul oficial, departamentul de stat al SUA salută formarea guvernului şi spune că SUA susţin ferm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi aspiraţiile cetăţenilor săi de a construi un stat pe deplin european şi prosper.
"SUA va continua să lucreze cu cetăţenii Republicii Moldova şi cu liderii politici de la Chişinău în vederea consolidării reformelor economice şi democratice lansate pe parcursul anului trecut.
"Noi vom continua să acordăm Republicii Moldova asistenţă practică în această perioadă de tranziţie, inclusiv cele 262 milioane dolari prin intermediul programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului, pentru dezvoltarea agriculturii şi infrastructurii”, se mai arată în declaraţie.
Republica Moldova "poate conta pe sprijin european"
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, şi comisarul pentru extindere şi politică de vecinătate, Ştefan Fulle, au lansat o declaraţie comună privind formarea noului guvern al Republicii Moldova.
În declaraţie, cei doi oficiali europeni salută aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a noului Cabinet de Miniştri, ca urmare a alegerilor din 28 noiembrie, 2010.
"Acesta este un pas important pentru dezvoltarea democratică a ţării. Noi suntem încrezători că noul Guvern va continua să lucreze asupra progreselor substanţiale obţinute în relaţia UE-Republica Moldova”, menţionează oficialii europeni.
Aceştia îşi exprimă speranţa că forţele politice din parlamentul Republicii Moldova se vor angaja într-un dialog deschis şi constructiv pentru alegerea preşedintelui ţării şi continuării implementării agendei de reforme europene.
"Uniunea Europeană rămâne angajată în vederea aprofundării relaţiilor cu Republica Moldova şi în susţinerea implementării reformelor ambiţioase şi a agendei cu UE. În acest sens, UE va continua cooperarea intensă cu Republica Moldova”, se mai arată în declaraţia comună.
După învestirea noului guvern, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a emis o declaraţie în care a menţionat că în momentul critic pe care îl traversează în prezent Republica Moldova, guvernul de la Chişinău poate conta pe susţinerea Comisiei Europene în soluţionarea viitoarelor provocări.
"Aştept cu nerăbdare continuarea reformelor politice şi economice demarate necesare apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, se mai spune în mesajul preşedintelui Comisiei Europene.