Austeritatea din Italia taie din veniturile Bisericii
De anul viitor, Biserica trebuie să plătească impozit pe proprietăţile sale imobiliare. Au fost reduse şi fondurile alocate sistemului sanitar şi administraţiei publice.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Octombrie 2012, 09:34
În Italia, austeritatea taie şi din veniturile Bisericii.
Începând cu anul viitor, Biserica va trebui să plătească impozitul municipal unic pe proprietăţile sale imobiliare.
Taxa nu va fi aplicată pentru lăcaşurile de cult, dar Biserica va începe să plătească impozit pentru toate bunurile imobiliare rentabile: restaurante, hoteluri, inclusiv pentru clădirile utilizate în activităţi mixte - comerciale şi religioase.
Şapte ore a dezbătut guvernul de la Roma Legea de stabilitate pe 2013, care presupune reduceri de cheltuieli în administraţia publică.
Astfel, de la 1 ianuarie 2013, impozitul asupra veniturilor scade de la 23% la 22% pentru veniturile anuale de până în 15.000 de euro, şi de la 27% la 26% pentru cele de până la 28.000 de euro.
Creşte însă de anul viitor, de la 1 iulie 2013, TVA-ul, de la 21% la 22%.
Sănătatea primeşte mai puţine fonduri
Fondurile alocate de statul italian pentru sistemul sanitar naţional vor fi reduse, şi ele, cu un miliard de euro.
Vor fi reduse, de asemenea, cheltuielile pentru achiziţia de bunuri şi servicii medicale, o măsură criticată însă cu asprime de ministrul sănătăţii, Renato Balduzzi.
Administraţiile publice nu vor mai putea cumpăra sau închiria noi imobile, iar achiziţiile de noi maşini de serviciu au fost deja blocate.
Contractele şi creşterile de salarii ale angajaţilor din administraţia publică vor fi blocate, şi ele, până în anul 2014.
Mai puţine fonduri pentru regiunile cu statut special
Fondurile alocate regiunilor cu statut special au fost reduse cu un miliard de euro, dar au fost acordate 160 de milioane de euro pentru regiunea Campania din sudul Italiei şi aproximativ 130 de milioane de euro pentru zonele aflate în dificultate financiară.
Iluminarea publică în toate oraşele italiene va fi redusă prin implementarea operaţiunii denumite "Ceruri întunecate".
Proprietăţile imobiliare ale statului italian vor fi puse în vânzare, iar 1,6 miliarde de euro vor fi alocate pentru transportul public local, începând cu anul 2013.
Bugetul universităţilor va putea creşte cu 3% pe an, iar pentru institutele de cercetare procentul va creşte cu 4%.
Imediat însă va fi introdusă de guvernul italian taxa asupra tranzacţiilor financiare, din care vor fi însă excluse obligaţiunile guvernamentale, pentru a respecta acordurile luate la nivelul Uniunii Europene.
Totodată, Executivul de la Roma anunţă deja că Italia va participa cu 58 de milioane de euro, în trei ani, la cheltuielile pentru restructurarea Cartierului General NATO.