Austeritatea ar putea influenţa alegerile din Ucraina
Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a cerut Parlamentului să voteze legile de austeritate pentru ca ţara sa să evite falimentul.
27 Martie 2014, 19:32
Ucraina a obţinut de la Fondul Monetar Internaţional o linie de credit pe doi ani de până la 18 miliarde de dolari în schimbul unor măsuri de redresare economică, ce includ creşterea preţului la gaze sau îngheţarea pensiilor.
Agenţiile de presă notează că politicile de austeritate riscă să influenţeze rezultatul următoarelor alegeri prezidenţiale din Ucraina.
Astăzi, fostul premier controversat, Iulia Timoşenko şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.
Eliberată din închisoare după înlăturarea preşedintelui Ianukovici, Timoşenko declarase iniţial că nu este interesată de această funcţie.
Recompense pentru populaţia din Crimeea
Între timp, la Moscova, autorităţile se pregătesc să recompenseze populaţia din Crimeea pentru adeziunea faţă de Rusia.
Premierul Medvedev spune că banii alocaţi noului subiect al Federaţiei trebuie să-i convingă pe locuitorii fostului teritoriu ucrainean de beneficiile unirii.
Preşedintele Putin a discutat, astăzi, cu premierul Dmitri Medvedev şi, separat, conducerea Consiliului Federaţiei, camera superioară a legislativului, măsurile privind integrarea economică şi politică a Crimeii în Rusia, ca şi lecţiile Euromaidanului pentru clasa politică rusă.
Putin a cerut parlamentului să urgenteze asigurarea legislativă a dezvoltării celor doi noi subiecţi ai Federaţiei, Crimeea şi Sevastopol, şi integrarea acestora în sistemul juridic al Rusiei fără sincope şi fără a crea probleme populaţiei.
Potrivit premierului Dmitri Medvedev, guvernul va decide în curând modul în care vor fi plătite în noile condiţii salariile, pensiile şi alocaţiile sociale, subliniind că locuitorii trebuie să iasă în câştig de pe urma unirii cu Rusia, în care îşi pun mari speranţe.
În opinia preşedintelui Putin, dacă în prezent Crimeea nu este suficient de dezvoltată economic, ea poate deveni o regiune "autosuficientă" din acest punct de vedere.
Unele companii occidentale rămân în Rusia
Criticând deciziile sistemelor Visa şi Mastercard, de a suspenda accesul clienţilor băncilor ruseşti, supuse sancţiunilor americane, preşedintele Putin a avertizat că aceste sisteme îşi pot pierde o piaţă aducătoare de profit şi a anunţat că Banca centrală a Rusiei şi guvernul de la Moscova lucrează intens la înfiinţarea unui sistem naţional de plăţi.
Pe de altă parte, mai multe companii occidentale, cum ar fi, de pildă, Siemens, au declarat deja că nu intenţionează să-şi reducă activitatea în Rusia, unde au interese de zeci de miliarde de euro.
Pe acest fond, Consiliul Federaţiei a adoptat, astăzi, o declaraţie în care cere includerea pe lista de sancţiuni occidentale a tuturor membrilor săi, în semn de respingere a încercărilor de a diviza elita politică rusă.
Liderul de la Kremlin a cerut, pe de altă parte, ca evenimentele din Ucraina şi toate revoluţiile colorate să fie analizate, pentru a proteja cetăţenii ruşi de abuzurile elementelor radicale, teroriste şi extremiste.
El nu a exclus înăsprirea actualei legislaţii privind ong-urile, pentru a nu permite ca acestea să fie folosite "pentru promovarea în Rusia a intereselor unor state străine", menţionând, totodată, că aceasta nu trebuie să afecteze libertatea de expresie