Au crescut schimburile comerciale dintre UE, Republica Moldova şi Georgia
Miniştrii europeni ai comerţului au salutat la Bruxelles începerea aplicării acordurilor de asociere la UE ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.
08 Mai 2015, 10:05
Miniştrii europeni ai comerţului au salutat la Bruxelles începerea aplicării acordurilor de asociere la UE ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi au îndemnat aceste ţări să continue procesul de reformă.
În acelaşi timp, UE declară că nu va ceda presiunii din partea Rusiei, care solicită amânarea acordului de liber schimb cu Ucraina, ridicând bariere comerciale între UE şi această ţară începând de la 1 ianuarie anul viitor.
Pe agenda reuniunii s-a aflat azi şi propunerea comisarului european de comerţ, Cecilia Malmstrom, de a îmbunătăţi procedurile de arbitraj dintre state şi multinaţionale în cadrul negocierilor parteneriatului transatlantic.
Miniştrii europeni au remarcat creşterea schimburilor comerciale dintre UE, Republica Moldova şi Georgia şi se declară dispuşi ca Bruxellesul să consolideze relaţiile comerciale cu aceste ţări şi cu Ucraina.
În perspectiva summitului de la Riga al parteneriatului estic de la sfârşitul acestei luni, miniştrii comerţului s-au reunit astăzi la Bruxelles cu omologii lor din Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus tocmai pentru a da un semnal politic şi economic important acestor state.
"CE va continua să susţină cele două ţări, Republica Moldova şi Georgia, în a implementa total acordurile de asociere şi liber schimb.
"Cifrele de până acum arată progrese şi atunci aşteptăm în acelaşi timp cu nerăbdare aplicare acordurilor de liber schimb cu Ucraina, de la 1 ianuarie anul viitor", a afirmat Cecilia Malmstrom.
Comisarul european a declarat că Bruxellesul nu va ceda pesiunilor Rusiei, care solicită amânarea aplicării acordului de liber schimb între UE şi Ucraina.
Comisaul european declara, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles, că nu ţine de Rusia să decidă. UE, statele membre, ucrainenii, preşedintele CE, toţi au spus că data este 1 ianuarie 2016.
Totuşi, comisarul european a precizat că Bruxellesul va fi de acord să discute cu Moscova despre dificultăţile de ordin practic, dar data de intrare în vigoare rămâne 1 ianuarie, anul viitor.
Acordul de liber schimb constituie pilonul comercial al celui de asociere dintre UE şi Ucraina, semnat în iunie 2014.
El trebuia iniţial să fie aplicat încă din noiembrie anul trecut.
În prima parte a reuniunii, comisarul pentru comerţ Cecilia Malmstrom a prezentat statelor membre propunerile Comisiei de a îmbunătăţi procedurile de arbitraj dintre state şi multinaţionale, în cadrul acordului comercial transatlantic cu SUA, aflat în plină negociere.
Chestiunea a provocat dezbateri aprinse la nivel european.
Problema curţilor de arbitraj cristalizează preocupările cetăţenilor împotriva riscului de a fi instituit un mecanism de protecţie a investiţiilor pentru companiile multinaţionale în detrimentul legislaţiilor naţionale.
Propunerea comisarului pentru comerţ ar fi crearea unui tribunal internaţional pemanent de soluţionare a litigiilor legate de investiţii care să înlocuiască mecanismul bilateral discutat până acum.