Atenuarea costurilor sociale, prioritate în Cehia şi Slovacia
Autorităţile din Cehia şi Slovacia spun că reducerea deficitului finanţelor publice, flexibilizarea pieţei muncii şi lupta împotriva corupţiei sunt teme de actualitate.
11 August 2010, 16:50
Parlamentele Cehiei şi Slovaciei au aprobat în aceeaşi zi programele guvernelor de centru-dreapta, care au şi ca puncte comune educerea deficitului finanţelor publice, flexibilizarea pieţei muncii şi lupta împotriva corupţiei.
Ca elemente specifice, noul guvern slovac încearcă să atenueze costurile sociale ale reformelor, iar executivul ceh a prezentat legislativului un program pentru 2011 cu măsuri mai dure decât prevedea fostul cabinet.
"O ţară liberă, prosperă, neîndatorată, cu oameni culţi şi bine educaţi şi o economie competitivă. Aşa vrem să arate Cehia la începutul următorului deceniu", a prezentat premierul ceh Petr Nečas planurile guvernului său în faţa parlamentului.
Pe cehi îi aşteaptă un program de reforme drastice, multe dintre ele fiind inspirate din reformele introduse în Slovacia între 2002-2006 de guvernul lui Mikuláa Dzurinda, al cărui partid tocmai a revenit la guvernare la Bratislava, promiţând slovacilor tot o ţară liberă, prosperă şi neîndatorată.
Ambele guverne plănuiesc să facă economii
Cehii încep deja de anul acesta, cu aproape 403 milioane de euro, pe când slovacii vor trebui să strângă cureaua pentru 1,7 miliarde de euro începând din ianuarie.
Salariile angajaţilor din administraţia publică vor fi tăiate cu 10% în ambele ţări şi, dacă ministrul de finanţe slovac Ivan Mikloa vorbeşte de o posibilă viitoare creştere a TVA, doar ca o măsură însoţită de anularea sau scăderea altor taxe, guvernul de la Praga a decis deja că TVA-ul va creşte cu două procente, la 12%.
Cehii reduc bonusurile pentru familiile cu copii şi cele pentru cei cu ipoteci şi mută plata concediilor medicale din ce în ce mai mult pe umerii angajatorilor.
Slovacii vor să introducă un supervenit, din care să calculeze contribuţiile sociale după aceeaşi metodă pentru toţi.
Ambele guverne sprijină sistemul privat de pensii, slovacii chiar plănuind să împrumute bani din aceste fonduri pentru a construi autostrăzi.
Analiştii economici însă trag semnale de alarmă că masivele programe de economii pot duce la încetinirea creşterii economice.
În cazul Cehiei ei spun că numai anul viitor măsurile prevăzute de guvern vor scoate din circuitul economic cam 2,6 miliarde de euro şi, prin urmare, PIB va creşte cu doar 1,7%.
La Bratislava, Banca Naţională a Slovaciei a declarat public că se teme că programul de consolidare al finanţelor publice ar putea încetini creşterea economică, prevăzută la 4,3% pentru anul viitor