Atena este la un pas de a rămâne fără apă
Este a doua oară în ultimii 40 de ani de când penuria de apă în Attica atinge nivelul unei crize.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 August 2024, 22:58
Atena este la un pas să rămână fără apă. Rezervele totale care alimentează Attica pot asigura doar patru ani, a anunţat Ministerul Mediului şi Compania pentru Apă şi Canalizare a Capitalei, care a plasat sub alertă populaţia în perspectiva unei crize de apă în districtul Attica, ce găzduieşte aproximativ jumătate din populaţia Greciei.
Corespondenţă de la Atena semnată de Michaela Lambrinidou:
Rezervele totale de apă din rezervoarele care alimentează districtul Attica sunt suficiente pentru următorii patru ani, a anunţat ieri Ministerul Mediului şi Compania pentru Apă şi Canalizare a Capitalei (EYDAP), care a plasat sub alertă populaţia în perspectiva unei crize de apă în districtul Attica, zonă care găzduieşte jumătate din populaţia Greciei, adică aproximativ 5,5 milioane de locuitori.
În ultimii doi ani, lipsa ploilor şi a ninsorilor a dus la o scădere dramatică a rezervelor de apă în cele patru lacuri de acumulare care alimentează cu peste 400 de milioane de metri cubi de apă pe an districtul Attica, iar sistemul de alimentare cu apă este conceput astfel încât rezervele lacurilor de acumulare să nu scadă. Dar în ultimii doi ani, din cauza secetei, rezervele au scăzut aproape la jumătate, iar în ultima lună în lacul artificial Mornos nivelul apei a dezvăluit ruinele satului Kallio, care a fost inundat în 1980, odată cu umplerea treptată a barajului.
Este a doua oară în ultimii 40 de ani de când penuria de apă în Attica atinge nivelul unei crize. Deşi situaţia este destul de alarmantă, având în vedere şi schimbările climatice, Ministerul Mediului este, totuşi, uşor optimist în ceea ce priveşte managementul acestei situaţii. Compania de Apă şi Canalizare a Capitalei a activat deja foraje în zona Attica şi Viotia, a început pomparea apei din lacul Yliki şi are în vedere devierea apei din râurile care ajung în lacul Kremaston şi crearea unei uziune de desalinizare.
Ministerul pentru Mediu are în vedere şi utilizarea apei reciclate pentru irigaţii şi utilizări industriale, care până acum se vărsau neutilizate direct în Golful Saronic, dar care odată cu noile amenajări şi construcţii de infrastructură pe care le derulează EYDAP, apa din staţiile de epurare va putea fi utilizată pentru irigarea terenurilor agricole la est de districtul Attica. În paralel, Compania de Apă şi Canalizare a Capitalei a lansat o campanie de sensibilizare a populaţiei privind consumul de apă şi recomandă evitarea resipei de apă în gospodării.