Atacurile din 11 septembrie au trezit "un sentiment de unitate"
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că după atacurile din 11 septembrie 2001 totul s-a schimbat în SUA, însă unele schimbări au fost pozitive.
Articol de Oana Bâlă, 08 Septembrie 2011, 19:54
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că, în urma atentatului terorist de acum zece ani, americanii au dat dovadă de unitate nu doar în susţinerea propriului drapel şi a ţării lor, ci şi în susţinerea semenilor.
După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 s-a schimbat totul în Statele Unite ale Americii, dar unele schimbări au fost pozitive - a afirmat ambasadorul american Mark Gitenstein, într-un discurs rostit la Institutul Diplomatic Român.
Mark Gitenstein a explicat că atacurile au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament faţă de naţiunea americană, dar şi de solidaritate a întregii lumi cu America.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a amintit că în urmă cu zece ani România nu era membră a NATO, dar parteneriatul strategic cu Statele Unite era deja puternic.
După aceea, românii au luptat alături de americani în Irak şi Afganistan, a mai spus ambasadorul Statele Unite.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a precizat că armata română, instituţiile responsabile cu aplicarea legii şi personalul diplomatic din România s-au dovedit a fi aliaţi extrem de eficienţi în lupta comună împotriva extremismului violent şi a terorismului.
Mark Gitenstein a amintit în discursul său şi de aşa-numita "primăvară arabă" şi a menţionat că, deşi implicaţiile pe temen lung ale acesteia rămân neclare, revoluţiile din Tunisia, Egipt şi Libia dovedesc faptul că protestele politice constituie un instrument mult mai puternic decât terorismul.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a mai spus că schimbările care se petrec acum în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi care constituie o respingere a extremismului violent şi o victorie a societăţii civile se datorează în întregime oamenilor din această regiune.