Astăzi este Ziua Europeană a Limbilor
Cu ocazia acestei zile, Comisia Europeană a lansat campania "Piccolingo", care pledează pentru învăţarea limbilor străine de la vârste cât mai fragede.
26 Septembrie 2009, 08:35
Oficiul European de Statistică a făcut un studiu special cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, studiu ce arată că 28% dintre cetăţenii adulţi ai Uniunii Europene vorbesc cel puţin două limbi străine, cifre ce reflectă situaţia pentru anul 2007.
Pentru România însă, Eurostat nu dispune de datele necesare.
Ţara noastră este prezentă în analiza făcută printre elevii din învăţământul secundar, iar cifrele arată că 92,1% dintre elevii români din învăţământul secundar învaţă două sau mai multe limbi străine, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 60,1%.
O constantă pentru toate ţările Uniunii: engleza este atât limba cea mai vorbită, dar şi cea mai studiată.
Învăţarea limbilor străine este considerată elementul cheie al Europei viitorului, în acest sens responsabilul pentru multilingvism, Leonard Orban, a propus ieri o noutate în strategia Uniunii pentru învăţarea limbilor străine. Este vorba de campania "Piccolingo", adresată nu direct copiilor,ci părinţilor care au copii între 2 şi 6 ani.
Campania se va desfăşura timp de 11 luni şi va încerca să-i convingă pe părinţi că este în interesul copiilor să înveţe limbi străine de la vârste cât mai fragede.
"Dacă în anii '60-'70 ai secolului trecut teoriile erau că e mai bine să-i lăsăm pe cei mici să înveţe foarte bine limba lor maternă, în momentul de faţă, studiile ştiinţifice arată foarte clar că sunt avantaje extraordinar de importante în a-i face pe cei mici să vorbească mai multe limbi străine" a declarat responsabilul pentru multilingvism, Leonard Orban.