Armata israeliană "ar putea fi desfăşurată în Cisiordania"
Premierul israelian reacţionează la afirmaţia preşedintelui SUA, care s-a pronunţat în favoarea unui stat palestinian pe liniile de demarcaţie din 1967.
20 Mai 2011, 15:27
Israelul ar putea să-şi desfăşoare armata în Valea Iordanului, în Cisiordania, ca răspuns la discursul de joi seara al preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care s-a pronunţat, pentru prima dată, în favoarea unui stat palestinian pe liniile de demarcaţie din 1967.
Declaraţia a stârnit nemulţumirea premierului Benjamin Netanyahu, chiar înaintea întâlnirii dintre cei doi lideri, care urmează să aibă loc vineri la Casa Albă.
Săptămâna viitoare, Benjamin Netanyahu va rosti un discurs în faţa Camerelor Congresului american şi se va adresa, de asemenea, membrilor lobby-ului pro-israelian.
Şeful guvernului de la Ierusalim a reacţionat deja la discursul preşedintelui Barack Obama.
Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul aştepta ca Barack Obama să confirme angajamentele Statelor Unite, luate în urmă cu 8 ani, de a nu solicita Israelului să revină la liniile de demarcaţie din 1967, care nu au fost niciodată frontiere.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu îi va transmite vineri preşedintelui american că armata este obligată să fie desfăşurată de-a lungul Văii Iordanului şi constituirea unui stat palestinian nu se poate face, oricum, în detrimentul existenţei Israelului.
Preşedintelui Obama i se reproşează că nu a spus nimic despre problema refugiaţilor palestinieni care, potrivit angajamentului american din 2004, ar urma să fie absorbiţi de viitorul stat palestian.
Discursul preşedintelui Obama "este moderat"
Analistul Jacques Benilouche susţine că nu vede o mare schimbare prin acest discurs şi că Barack Obama vrea să plaseze acest discurs în contextul noii apropieri a Statelor Unite de Orientul Mijlociu.
"El a accentuat că pacea trebuie făcută pe ceea ce a numit "frontierele din 1967", dar nu s-a angajat foarte mult în acest sens.
"Se credea că va fi o presiune mai mare din partea lui Obama asupra Israelului. În opinia mea, acest discurs este foarte moderat", a declarat Jacques Benilouche.
Analistul a mai afirmat că este adevărat că, înaintea discursului, marii donatori evrei ai Partidului Democrat s-au întâlnit cu Obama, pe care l-au făcut să înţeleagă că, dacă va fi foarte dur cu Israelul, va avea probleme pentru a primi donaţii din partea evreilor americani.
"Eu nu văd ce nelinişteşte. El cere ca statul palestinian să fie fondat pe liniile din 1967, dar corectate - a spus Obama. Deci, va trebui negociat. Ceea ce atrage, însă, atenţia şi nelinişteşte: nu a spus că statul palestinian, care va fi creat, să fie demilitarizat.
"Pentru Israel, un stat palestinian militar, la frontierele sale, nelinişteşte, având în vedere că Hamas nu recunoaşte dreptul la existenţă al Israelului", a mai spus Jacques Benilouche.
Presa palestiniană salută mesajul lui Barack Obama
Comisia de planificare urbană israeliană a aprobat construirea a peste 600 de locuinţe în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată şi revendicată de palestinieni pentru viitorul lor stat.
Presa palestiniană, citată de France Presse, salută mesajul preşedintelui Barack Obama, considerat un gest pozitiv, aşteptat de câteva luni, după ce negocierile directe cu Israelul au fost întrerupte.
Comentatorii critică, în schimb, stilul considerat prea general şi lipsa unor elemente concrete în discursul oficialului american, mai transmite France Presse.