Armata israeliană a preluat controlul asupra culoarului Philadelphia
Măsura intervine în contextul intensificării operaţiunilor militare din Fâşia Gaza şi a menţinerii stării de tensiune în zonă.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Mai 2024, 23:52
Armata israeliană a preluat controlul asupra culoarului Philadelphia, zona-tampon de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt, a anunţat în această seară un oficial militar israelian, citat de agenţia France Presse. Măsura intervine în contextul intensificării operaţiunilor militare din Fâşia Gaza şi a menţinerii stării de tensiune în zonă.
De la Ierusalim a transmis Ion Ştiubea: Armata israeliană a comunicat azi dimineaţă moartea a trei soldaţi israelieni, ieri, la Rafah, în explozia unei bombe artizanale plasată la intrarea unei clădiri din sud-estul oraşului, nu departe de punctul de trecere de la graniţa cu Egiptul. Alţi şapte soldaţi au fost răniţi, dintre care cinci se află în stare gravă. De la începutul războiului din Fâşia Gaza şi-au pierdut viaţa 639 de soldaţi israelieni.
Lupte intense au avut loc la începutul acestei săptămâni şi în oraşul Jabalia din nordul Fâşiei Gaza, unde unităţi terestre şi motorizate ale armatei israeliene acţionează deja de câteva săptămâni pentru a distruge infrastructura teroristă refăcută de militanţii Hamas după retragerea forţelor israeliene din zonă, în urmă cu trei luni. Doar la sfârşitul săptămânii trecute, în luptele de acolo şi-a pierdut viaţa doi soldaţi israelieni. Preşedintele Consiliului Securităţii Naţionale, Tzachi Hanegbi, a declarat, astăzi, la prânz, la postul public de radio că războiul din Fâşia Gaza va dura încă cel puţin şapte luni şi că se va încheia doar atunci când niciun terorist din Fâşia Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel. Hanegbi, care se află în fruntea unei delegaţii israeliene în Cipru pentru discuţii pe marginea eliberării ostaticilor, a mai afirmat că Israelul face eforturi deosebite în acest sens, flexibilizându-şi în asemenea măsură poziţiile, încât şi partea americană a ajuns să afirme că ultima propunere israeliană este foarte generoasă.
Cu toate acestea, a mai adăugat el, de partea cealaltă a baricadei se află un duşman crud, care îşi măreşte pretenţiile cu fiecare renunţare israeliană. Întrebat despre frecventele aprecieri de pe scena politică internă cu privire la absenţa interesului de partea premierului Netanyahu de finalizarea tranzacţiei pentru eliberarea ostaticilor, preşedintele Consiliului Securităţii Naţionale a răspuns că toate acele observaţii nu sunt decât manipulări politice şi că primul ministru, împreună cu întregul cabinet de război, se ocupă fără preget de acest subiect, căruia i-a dedicat zile şi nopţi, lărgind chiar sistematic mandatul echipei israeliene de negociatori. Locuitorii unor kibbutzuri israeliene din Valea Hefer, situată la graniţa cu Cisiordania, în zona localităţii palestiniene Tulkarm, s-au trezit azi dimineaţă în zgomotul unor puternice rafale de focuri trase de terorişti Hamas de partea cealaltă a gardului de separare, care le-au evocat tragedia din 7 octombrie anul trecut, când forţe Hamas s-au năpustit asupra 14 kibbutzuri din vecinătatea zonei de sud a Fâşiei Gaza, omorând în jur de 1.200 de israelieni şi luând în captivitate 250 de persoane. Ironia sau absurdul situaţiei a făcut ca acest act comis de patru terorişti Hamas să aibă loc exact când forţe israeliene operează în oraşul Tulkarm pentru distrugerea celulelor teroriste Hamas din oraş.
Pe fundalul războiului din Fâşia Gaza şi al criticilor formulate de opoziţia israeliană, dar şi de societatea civilă cu privire la prestaţia guvernului actual, şefii unor partide din opoziţie s-au întâlnit astăzi în Knesset pentru a pune la punct un plan comun de acţiune pentru schimbarea guvernului. Este vorba de liderii partidelor Yesh Atid, Yisrael Beiteinu şi Dreapta Statală, respectiv Yair Lapid, Avigdor Lieberman şi Gideon Sa'ar. Toţi trei i-au cerut cu această ocazie şefului partidului Tabăra Statală, Benny Gantz, să iasă din coaliţia guvernamentală şi să li se alăture.