Armata Bulgariei trimisă să păzească graniţa cu Turcia
Legislativul de la Sofia a adoptat un amendament la Legea forţelor armate care permite militarilor să participe la paza graniţelor.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 19 Februarie 2016, 06:59
În Bulgaria, armata revine la punctele de frontieră după o absenţă de 20 de ani. Legislativul de la Sofia a adoptat un amendament la Legea forţelor armate care permite militarilor să participe, împreună cu poliţia de frontieră, la paza graniţelor în perioade de criză.
Astfel, soldaţii bulgari vor fi trimişi să apere în special graniţa cu Turcia, pe unde odată cu încălzirea vremii ar putea pătrunde migranţi.
Toate grupurile parlamentare şi independenţii au sprijinit, într-o rară unanimitate, propunerea guvernului Boiko Borisov ca armata să revină, după o absenţă de 20 de ani, la frontiera terestră cu Turcia, unde poliţia de frontieră are probleme tot mai grave cu afluxul de migranţi.
În acest scop a fost votat un amendament la Legea forţelor armate, care va permite dislocarea în situaţii excepţionale şi de criză de unităţi militare în zona de graniţă.
În urmă cu o lună, parlamentul a votat şi un amendament care a dat posibilitatea de participa a aliaţilor, alături de armata bulgară, la apărarea spaţiului aerian al ţării.
Bulgaria a cerut prin ministrul său de externe, Daniel Mitov, dislocarea unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice la frontiera sa cu Turcia, dacă operaţiunea NATO în Marea Egee va avea succes.
Armata va elabora planuri tactice dacă teritoriul Bulgariei este asaltat de un număr mare de migranţi, situaţie asemănătoare celei din Grecia, Macedonia şi Serbia.
Sarcinile concrete vor fi puse printr-o hotărâre a guvernului, iar ministrul apărării va semna un decret ce va permite folosirea forţei împotriva celor care pătrund ilegal în ţară.
În primă etapă vor fi formate patrule mixte de poliţişti de frontieră şi de militari.
Până acum armata a asigurat numai tehnica de transport.
Fostul vicepreşedinte şi ministru al apărării, generalul Miho Mihov, a declarat că aceste măsuri nu trebuie să-i deranjeze pe vecinii care cunosc bine situaţia.
Presiunea migranţilor va putea exploda în luna martie cu încălzirea vremii - a avertizat într-un interviu preşedintele Agenţiei de stat pentru refugiaţi, Nikola Kazakov.
Traficanţii reuşesc să organizeze traversarea în numai câteva ore a Bulgariei în direcţia Serbiei.
Cei care sunt arestaţi în interiorul ţării dispar aproape imediat din centrele de refugiaţi şi se alături grupurilor de migranţi în Serbia.
60% din migranţii care traversează Bulgaria sunt irakieni, urmează sirienii şi afganii.