Armamentul nuclear al Coreei de Nord, pus la îndoială
Coreea de Nord nu a demonstrat că dispune de tehnologia necesară lansării unei rachete care să transporte focoase nucleare, potrivit Casei Albe.
13 Aprilie 2013, 11:54
Situaţia internaţională continuă să se menţină tensionată, deşi, potrivit Casei Albe, Coreea de Nord nu a demonstrat că dispune de tehnologia necesară lansării unei rachete care să transporte focoase nucleare.
Purtătorul de cuvânt al administraţiei americane, Jay Carney, a subliniat însă că Statele Unite au luat toate măsurile de prudenţă necesare, în contextul crizei, pentru că, tot vineri, Agenţia de Informaţii Militare a Pentagonului a admis că regimul de la Phenian are probabil o armă nucleară adaptată ca dimensiuni pentru a putea fi transportată de o rachetă.
La Washington şi Seul sunt însă şi oficialităţi sceptice că regimul nord-corean ar fi avansat atât de mult la capitolul armament nuclear.
În timp ce, la Seul, secretarul de stat american John Kerry a dat un nou avertisment Phenianului să nu lanseze o rachetă şi să-şi respecte obligatiile internaţionale, în Washington, oficialităţi din cadrul Administraţiei Obama au continuat să minimalizeze raportul Agenţiei de Informaţii a Departamentului Apărării, potrivit căruia Coreea de Nord ar avea, totuşi, capacitatea necesară pentru a înarma rachete cu focoase nucleare.
"Coreea de Nord nu a demonstrat că are capacitatea de a lansa o rachetă armată cu focos nuclear. Statele Unite continuă să monitorizeze cu atenţie programul nuclear nord-corean şi cer Coreei de Nord să-şi respecte obligaţiile internaţionale.
"Nu este însă nicio îndoială că aceasta este o situaţie în care SUA au fost nevoite să ia măsuri prudente, asta am făcut", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Kim Jong-un "este imprevizibil"
Acesta este un punct de vedere exprimat şi de reprezentanţi ai Pentagonului şi de şeful serviciilor de informaţii americane, James Crapers, care a recunoscut de asemenea că liderul nord-coreean Kim Jong-un este imprevizibil.
"Nu putem să estimăm cum se va comporta. Îmi lasă impresia unei persoane impetuoase. Spre deosebire de tatăl său, care ajunsese să abţină din a face acţiuni agresive. Comportamentul lui, în general, era de a face provocări şi apoi a da înapoi. Nu am văzut încă acest lucru la Kim Jong-un", a spus James Crapers.
Raportul Agenţiei de Informaţii a Departamentului Apărării, care arăta că Phenianul ar avea capacitatea necesară pentru a înarma rachete cu focoase nucleare, punând în acelaşi timp sub semnul întrebării gradul de funcţionare a armei rezultate, a fost citat joi de un congresmen republican.
Raportul, practic, ar contrazice declaraţiile din ultimele zile ale oficialităţilor americane.
Potrivit Pentagonului, ar fi vorba de un document cu informaţii clasificate, dar congresmenul care l-a prezentat a insistat că paragraful respectiv ar fi declasificat.
Cotidianul New York Times notează şi că agenţia care a făcut raportul este printre instituţiile care au susţinut în urmă cu 10 ani cel mai tare că Irakul ar avea arme nucleare.
Barack Obama vrea să reducă tensiunea
Joi, preşedintele Barack Obama a făcut pentru prima oară declaraţii pe tema tensiunilor din Peninsula Coreeană.
El a spus că este monmentul ca Phenianul să pună capăt abordării belicoase şi să încerce să reducă tensiunea.
Subiectul rămâne în atenţia discuţiilor oficialităţilor americane cu omologii lor din Rusia şi China.
Consilierul preşedintelui Obama pe probleme de securitate naţională, Tom Donilon, va face o vizită la sfârşitul acestei săptămâni în Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe spune că vizita nu a fost organizată special pentru discuţii legate de Coreea de Nord, dar că acesta va fi cu siguranţă unul dintre subiectele abordate.
În acelaşi timp, secretarul de stat John Kerry, după vizita din Coreea de Sud, va merge în China şi în Japonia în acest sfârşit de săptămână.