Țările membre UE ”ar putea furniza kurzilor tehnică militară”
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană s-au reunit astăzi de urgenţă la Bruxelles, pentru a discuta în special despre situaţia din Irak.
15 August 2014, 18:56
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană încearcă să îşi coordoneze poziţiile pentru a întări sprijinul militar pentru luptătorii kurzi din nordul Irakului, care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.
Reuniunea ar urma să se termine peste o oră şi sunt aşteptate declaraţii, inclusiv a ministrului de externe Titus Corlăţean.
Opiniile statelor membre sunt împărţite în privinţa livrării de tehnică militară kurzilor din nordul Irakului, care se confruntă în aceste zile cu un atac masiv din partea grupărilor jihadiste.
Acestea au ucis şi persecutat mai multe minorităţi etnice şi religioase.
Londra şi Parisul au anunţat încă de acum câteva zile că doresc să livreze astfel de echipamente militare.
Ajutor umanitar
Italia, care asigură preşedinţia UE, a susţinut poziţia franceză, afirmând că astăzi se va discuta despre sprijinul inclusiv militar pentru forţele kurde din Irak.
În condiţiile în care legislaţia interzice să vândă arme destinate zonelor de conflict, Germania susţine dotarea autorităţilor regionale kurde cu mijloace militare neletale, precum echipamente medicale sau vehicule utilitare de teren.
Comisia Europeană precizeză că e la latitudinea statelor membre dacă decid să furnizeze arme kurzilor, dar e nevoie de respectarea unui cod de conduită al Uniunii privind livrările de arme şi în plus acestea trebuie să se facă numai cu aprobarea autorităţilor irakiene.
Pe de altă parte, există o unanimitate a opiniilor statelor europene privind acordarea de ajutor umanitar în zonă.
Între timp, în norul Irakului zeci de mii de membrii ai minorităţii yazidite s-au refugiat în ultimele zile în munţii din apropierea oraşului Sinjar, pentru a putea fugi din calea combatanţilor Statului Islamic.
Aceştia luptă să supravieţuiască lipsiţi de apă, hrană sau adăpost.
Pentru a le veni în ajutor Statele Unite şi Marea Britanie au paraşutat în mai multe rânduri hrană şi apă.