Țările din Inițiativa celor Trei Mări preocupate de securitatea energetică
Țările din Inițiativa celor Trei Mări s-au arătat extrem de preocupate de securitatea energetică.
Articol de Radiojurnal, 09 Iulie 2021, 19:42
Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la summitul de la Sofia al Inițiativei celor Trei Mări, că este nevoie de finanțarea unor noi proiecte strategice majore de interconectare în regiune cu mecanismele Fondului de Investiții.
Bazele acestui fond au fost puse la summitul de la București de către România și Polonia.
Șeful statului a explicat că va fi adoptat un mecanism suplimentar de finanțare pentru două proiecte esențiale pentru conectarea nordului cu sudul și importante pentru România - Rail-2-Sea și Autostrada Via Carpatia - după cum transmite reporterul RRA Carmen Gavrilă.
Reporter: Țările din Inițiativa celor Trei Mări s-au arătat extrem de preocupate de securitatea energetică, mai ales în contextul pactului ecologic și a tranziției spre energia verde. Principala grijă vine din diferențele economice între Vest și Est, în condițiile în care mai toate statele din format sunt dependente de combustibilii tradiționali. Președintele Klaus Iohannis a explicat că trecerea la energia verde trebuie făcută fără pierderi.
Klaus Iohannis: Sunt discuții foarte grele, fiindcă economiile noastre încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune. Suntem cu toții conștienți că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice, dar, pe de altă parte, nu vrem să avem o luptă din care să pierdem, vrem să avem o luptă din care să câștigăm.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a explicat că pentru proiectele strategice de conectare, cel feroviar Rail-2-Sea și Autostrada Via Carpatia, numai fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări nu va fi suficient, chiar dacă toate statele participante vor face contribuții. Klaus Iohannis a anunțat că, în perioada următoare, va fi pusă la punct o abordare specială pentru aceste proiecte strategice și cu un pachet special de finanțare. Cele două proiecte sunt gândite nu numai pentru a stimula conectivitatea și, deci, economia regiunii, dar și pentru a îmbunătăți mobilitatea militară a forțelor NATO în Europa.