Arabia Saudită şi Olanda îşi închid ambasadele din Siria
Reprezentanţii celor două state spun că decizia a fost luată din cauza degradării condiţiilor de securitate de la faţa locului. Măsuri similare au fost luate de Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.
Articol de Ioana Dogaru, 15 Martie 2012, 12:51
Olanda a anunţat că îşi închide ambasada la Damasc "din cauza degradării condiţiilor de securitate de la faţa locului şi pentru a transmite un semnal politic Siriei", a anunţat ministerul de externe.
Autorităţile olandeze au precizat că vor susţine în continuare opoziţia din Siria cu ajutoare financiare şi materiale, mai ales prin ajutorul tehnic pentru accesul la internet.
Şi Arabia Saudită a anunţat că îşi închide ambasada la Damasc şi şi-a retras diplomaţii şi personalul.
Închiderea ambasadei a fost anunţată de agenţia oficială de presă saudită, transmite BBC.
Regatul saudit a devenit unul dintre principalii susţinători arabi ai rebelilor sirieni şi a făcut apel la eforturi internaţionale pentru a studia modalităţile de a acorda ajutor şi arme forţelor anti-Assad.
Arabia Saudită este un rival regional important al Iranului, un aliat apropiat al preşedintelui Assad, mai notează BBC.
Şi Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite şi-au închis reprezentanţele diplomatice la Damasc.
O mie de sirieni s-au refugiat în Turcia în ultimele 24 de ore
Aproximativ o mie de sirieni, între care un general, au trecut frontiera dintre Siria şi Turcia în ultimele 24 de ore, au informat joi surse oficiale turce citate de France Press.
Numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi în această ţară a ajuns astfel la 14.000.
Trei dintre membrii Consiliului Naţional Sirian şi-au anunţat demisia, dezvăluind divergenţe în cadrul principalei coaliţii a opoziţiei din această ţară, relatează AFP.
Demisia opozanţilor Haitham al-Maleh, Kamal al-Labwani şi a activistei pentru drepturile omului Catherine al-Telli, anunţată pe pagina lor de Facebook, intervine într-un moment în care opoziţia este criticată de militanţi şi de comunitatea internaţională din cauza lipsei sale de unitate.
La un an de la începutul revoltei faţă de regimul Başar al Assad, opoziţia siriană pare din ce în ce mai slăbită şi divizată, iar trupele guvernamentale par a profita din ce în ce mai mult de lipsa unui răspuns ferm al comunităţii internaţionale, notează France Presse.
Armata siriană a reuşit să recucerească oraşul Idlib din nord şi să deţină controlul la Deraa, în sud, alături de unele regiuni de coastă, informează redactorul Radio România Actualităţi, Laurenţiu Văduva.
Ultimele lupte s-au soldat cu zeci de morţi.
Într-o scrisoare comună, 200 de organizaţii umanitare din 27 de state au cerut Naţiunilor Unite şi Rusiei - aliat al regimului sirian - să se mobilizeze pentru soluţionarea crizei.
Potrivit rapoartelor ONU, bilanţul revoltei siriene depăşeşte acum 8.000 de victime, majoritatea civili.
Represiunea revoltelor din Siria "poate declanşa un război civil"
Premierul britanic David Cameron a declarat miercuri că dacă preşedintele sirian Bashar al-Assad "va continua" represiunea, se va confrunta cu un "război civil şi o revoluţie", în cadrul unei conferinţe de presă la Washington, transmite AFP.
La rândul său, preşedintele american Barack Obama a asigurat că Bashar al-Assad va pleca, "orice ar fi".
"Din moment ce regimul şi forţele de securitate continuă să înregistreze dezertări, opoziţia este din ce în ce mai puternică ... Bashar al-Assad va pleca de la putere", a spus Barack Obama.
Departamentul de Stat american a declarat de asemenea miercuri că Rusia şi China, care s-au opus de două ori prin veto rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU ce condamnau regimul sirian, au început să se apropie de celelalte puteri care doresc să se ajungă la această condamnare, informează Mediafax.