Arabia Saudită încearcă să ţină sub control ambiţiile Iranului
Chiar dacă nu are un tratat de pace cu Israelul, Arabia Saudită limitează ambiţiile Teheranului de a domina regiunea.
11 Februarie 2016, 08:10
Situaţia din Orientul Mijlociu este departe de normalizare, în condiţiile prelungirii conflictului din Siria şi a valului de emigranţi care continuă să se deplaseze spre Europa.
La 11 ianuarie 2016, presa oficială din Teheran a confirmat că a fost umplut miezul reactorului nuclear de la Arak cu beton, altfel nu se deblocau fondurile şi iranienii ajungeau la sapă de lemn.
Pe scurt, Iranul şi-a anihilat programul pilot, iar activitatea nucleară este limitată la proiecte mici, de cercetare şi, desigur, videoclipuri de propagandă.
În timp ce acordul nuclear SUA-Iran nu dictează Teheranului nimic şi Iranul s-a remarcat ani la rând prin refuzul de a renunţa la ceva, dar solicita recompense, a intervenit acum ceea ce analistul şi politicianul iordaniano-palestinian Mudar Zahran numeşte o predare dulce a Iranului.
Fără presiunea sofisticată şi hotărâtă a Arabiei Saudite şi mai ales a prinţului Mohammad bin Salman nu ar fi fost posibil.
De ani de zile, Arabia Saudită a avertizat Occidentul în ceea ce priveşte influenţa iraniană în creştere în Orientul Mijlociu.
Arabia Saudită înţelege mult mai bine decât guvernele occidentale cum evoluează situaţia din regiune.
Când a început revolta în Siria, în 2011, în occident se vorbea despre nişte tulburări locale.
Arabia Saudită a înţeles misiunea Iranului de a controla Siria, cu scopul de a transforma Siria în incubator de terorism pentru export, profitând de situaţia de acolo.
În timp ce lumea era ocupată încercând să negocieze viitorul Siriei, Arabia Saudită nu a pierdut timpul şi a sprijinit opoziţia seculară.
Analistul Mudar Zahran spune că lumea ar trebui să se coordoneze cu Arabia Saudită în ceea ce priveşte Siria, singura opţiune rămasă.
Efortul Arabiei Saudite de a limita puterea Iranului nu s-a încheiat în Siria.
Este de notorietate că Iranul a încercat să stabilizeze frontierele de sud ale Arabiei Saudite prin sprijinirea miliţiilor şiite din Yemen.
Arabia Saudită a lansat o operaţiune militară aspră împotriva miliţiilor huti, care au fost împrăştiate peste tot, o adevărată insultă pentru Teheran, care a promis că va sprijini aceste miliţii până la capăt.
Mass media iraniană anunţase că forţele speciale urmau să fie transportate cu arme în Yemen.
Avioanele de luptă ale saudiţilor au impus un embargou asupra vaselor şi avioanelor iraniene.
Umilinţa Iranului în Yemen a fost doar începutul a ceea ce Arabia Saudită a făcut în pasul următor.
Nu este un secret că Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol şi are un cuvânt major asupra preţurilor la nivel mondial.
Arabia Saudită a crescut producţia.
Iranul a finanţat două războaie civile majore, în Siria şi Irak şi a sprijinit Hezbollah din Liban.
Presa arabă a confirmat că miliţiile Hezbollah s-au plâns că plăţile au fost reduse la jumătate.
În aceeaşi situaţie sunt forţele pro Assad. Cu alte cuvinte, Arabia Saudită a împins Iranul în defensivă, obligând Teheranul să accepte două umilinţe publice: una în Yemen şi alta la domiciliu, când Iranul şi-a îngropat coroana în ciment la Arak.
Mai mult, serviciile saudite de informaţii sunt neobosite şi operează pe informaţii din Iran.
Au fost mai multe relatări despre arestări. Prinţul bin Salman nu s-a oprit aici.
Arabia Saudită a executat terorişti proiranieni, inclusiv un cleric important. Cu toate ameninţările Teheranului, execuţia a avut loc.
Chiar dacă nu are un tratat de pace cu Israelul, Arabia Saudită limitează ambiţiile Teheranului de a domina regiunea.