"Ar intra Turcia în război împotriva Rusiei?"
SABAH: Chiar dacă unii comentatori politici merg atât de departe încât să spună "Nu o luaţi în serios", este clar că posibilitatea unui război mondial reprezintă o ameninţare apropiată.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Noiembrie 2024, 22:03
Înainte ca Trump să îşi preia mandatul pe 20 ianuarie, SUA continuă să îl provoace pe Putin pentru a duce războiul la un nivel ireversibil. Cea mai recentă decizie a fost să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Sabah din Turcia.
Putin a răspuns că "voi lovi Londra" şi a reluat posibilitatea utilizării armelor nucleare.
Trump vede în felul următor ceea ce se întâmplă:
"Îi voi aduce la discuţii pe Putin şi Zelenski pentru a pune capăt războiului. Dacă Biden permite Ucrainei să folosească rachetele furnizate de SUA pentru a lovi Rusia, va începe un al Treilea Război Mondial, nuclear. Biden nu se pricepe, trebuie să pun capăt acestei crime şi să împiedic al Treilea Război Mondial".
Dacă nu se iveşte nicio piedică timp de 60 de zile, persoana despre care vorbim va conduce SUA pentru patru ani.
Chiar dacă unii comentatori politici merg atât de departe încât să spună "Nu o luaţi în serios", este clar că posibilitatea unui război mondial reprezintă o ameninţare apropiată.
Faptul că noul Secretar General al NATO, Mark Rutte, a fost primul responsabil primit de Trump înainte de a prelua președinția indică, de asemenea, gravitatea situației.
Iar faptul că Rutte a plecat de la Trump și a mers la președintele Erdoğan este un indiciu că Turcia va juca un rol esențial în acest proces critic.
În cadrul întâlnirii sale cu președintele Erdoğan, Rutte a transmis probabil și poziția lui Trump cu privire la această chestiune.
Convorbirea telefonică a lui Erdoğan cu Putin, cu o zi înainte de vizita Secretarului General al NATO, oferă la rândul său indicii cu privire la poziția Turciei în cazul unei posibile crize.
Turcia, care este stat membru NATO dar are în acelaşi timp relaţii diplomatice corecte cu Rusia, trebuie să îşi păstreze în continuare poziţia echilibrată, aşa cum a făcut pe parcursul războiului cu Ucraina.
Putem noi fi ţară NATO dar nu trebuie, doar pentru că aşa vor unii, să punem în aplicare împotriva unui vecin cu care avem relaţii bun celebrul articol 5, care nu a fost însă activat în cazul atacurilor asupra frontierelor noastre.
Autor Melih Altınok
Traducerea: Florin Matei/RADOR RADIO ROMÂNIA.