Apropierea structurilor NATO de Rusia, "indezirabilă şi periculoasă"
Rusia percepe apropierea infrastructurii militare a NATO de graniţele ei drept o ameninţare, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
30 Octombrie 2015, 07:36
Rusia şi-a manifestat din ce în ce mai vocal în ultima perioadă nemulţumirea faţă de schimbările mediului de securitate din estul Europei, avertizând că le percepe drept o ameninţare.
Ieri a venit rândul purtătorului de cuvânt al Kremlinului să reia aceste nemulţumiri, mai ales pe fondul apropiatei reuniuni NATO de la Bucureşti.
Creşterea prezenţei militare a NATO în Europa de est înseamnă apropierea infrastructurii militare a Alianţei de graniţele Rusiei, fenomen ce nu este nou şi pe care Rusia a spus de mult că îl consideră indezirabil şi periculos din punctul de vedere al consecinţelor.
Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a comentat astfel informaţiile din "The Wall Street Journal" privind planurile NATO de suplimentare a forţelor sale la granîţa de est.
O primă variantă prevede desfăşurarea a câte unui batalion cu efective între 800 şi 1.000 de militari în Polonia şi cele trei ţări baltice; a doua, desfăşurarea unui singur batalion în întreaga regiune.
Reacţia oficialului de la Kremlin survine cu puţine zile înaintea summitului NATO din 4 noiembrie de la Bucureşti, la care vor lua parte membrii Alianţei din Europa de est.
Tema reuniunii va fi securitatea şi stabilitatea în regiune, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia.
În aceeaşi publicaţie americană, ambasadorul rus la NATO, Alexandr Gruşko, a numit ideea însăşi a creşterii activităţilor militare ale NATO la graniţele Rusiei drepr "provocare".
NATO "doreşte să creeze în Europa o nouă cortină de fier"
Rusia consideră că aceste planuri contravin actului fondator NATO - Rusia, ce prevede nedesfăşurarea pe teritoriul noilor membri NATO a unor forţe suplimentare substanţiale.
Acţiunile NATO arată că aceasta doreşte să creeze în Europa o nouă cortină de fier - a spus Alexandr Gruşko, subliniind că din punctul de vedere al Moscovei politica de planificare militară a NATO generează abordări confrontaţionale ale problemelor de securitate.
În opinia sa, încercările NATO de a-şi proiecta forţa militară asupra Rusiei sub falsul pretext al descurajării intenţiilor agresive ale Moscovei sunt un drum spre nicăieri.
Rusia dispune de multiple modalităţi de a-şi asigura securitatea şi o va face în orice condiţii - a subliniat ambasadorul rus la NATO.
În acest context, concernul specializat în tehnologii radioelectronice militare a anunţat că lucrează la elaborarea de mijloace radioelectronice pentru contracararea scutului american antirachetă din Europa de Est.
Tot ieri, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat la Madrid că restabilirea relaţiilor dintre NATO şi Rusia poate dura nişte ani şi a criticat politica Moscovei faţă de Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.
Totodată, a spus Vershbow, în anumire condiţii NATO este gata să revină la o relaţie constructivă cu Rusia, ţară ce poate fi cheia soluţionării multor probleme. Politica Rusiei poate să nu placă, dar ea este vecina UE, a declarat Vershbow, adăugând "problema nu este dacă avem nevoie de relaţii cu Rusia, ci cum trebuie să fie aceste relaţii".