Aproape 21000 de curse aeriene amânate
Traficul aerian din nordul Europei este paralizat din cauza norului de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan. Aeroporturile britanice nu au mai fost închise la o asemenea scară din anii '40.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Aprilie 2010, 07:45
Traficul aerian este închis în nordul şi vestul Europei, iar aproape 21000 de curse au fost anulate, între care jumătate din zborurile transatlantice.
De ieri, niciun avion nu mai decolează şi nici nu mai aterizează în Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Olanda.
Autorităţile de la Londra au anunţat, în această dimineaţă, că spaţiul aerian al ţării rămâne închis până diseară, la ora 18:00 GMT, ora 21:00, ora României.
Numărul pasagerilor britanici afectaţi de norul de cenuşă vulcanică se ridică la 300.000. Potrivit experţilor meteo, dispersarea cenuşii ar putea dura câteva zile.
Autoritatea Aviaţiei Civile a anunţat că aeroporturile britanice nu au mai fost închise la o asemenea scară de la al Doilea Război Mondial încoace.
Şi în Franţa au fost închise mai multe aeroporturi, inclusiv una din principalele porţi aeriene ale ţării, Paris Charles De Gaule.
Nici în Germania situaţia nu este mai bună. De ieri seară au fost închise aeroporturile din Berlin, Hamburg, Hanovra, Dusseldorf, urmând să fie puternic afectat cel din oraşul Frankfurt, cel mai mare din ţară şi al treilea din Europa.
Traficul ar urma să fie închis, după cum relatează Frnace Presse, de la ora 7:00 GMT, ora 10:00, ora României.
În România aproximativ 46 de curse au fost anulate.
În astfel de situaţii pasagerii pot solicita plecarea cu o cursă următoare, în limita locurilor disponibile, returnarea integrală a sumei achitate pe bilet sau păstrarea banilor într-un cont şi utilizarea acestora la alte curse, conform purtătorului de cuvânt al companiei Wizz Air, Daniel Amzăr.
Specialiştii spun că situaţia va mai dura, mai ales că nu se ştie cât va dura erupţia.
Între timp, avansează spre centrul continentului norul care reduce vizibilitatea şi conţine mici particule de cenuşă care pot să ajungă în motoarele avioanelor şi să le blocheze funcţionarea.
Autorităţile sanitare scoţiene spun că aceste particule nu sunt periculoase pentru sănătate, dar ar putea provoca iritaţii, în special persoanelor cu probleme respiratorii.
Pe de altă parte, în Islanda 800 de persoane au fost evacuate, din cauza inundaţiilor provocate de topirea gheţarului care acoperea vulcanul.