Aplicarea mandatului european de arestare, revizuită în Croaţia
Pentru a evita sancţiunile pe care le pregătea Bruxelles-ul, Croaţia s-a conformat presiunilor UE şi a anulat dispoziţiile care limitau aplicarea mandatului european de arestare.
Articol de Radiojurnal, 04 Octombrie 2013, 17:41
Croaţia s-a conformat, vineri, presiunilor Uniunii Europene şi a anulat dispoziţiile care limitau aplicarea mandatului european de arestare.
Pentru a evita sancţiunile pe care le pregătea Bruxelles-ul, parlamentul croat a modificat, cu o largă majoritate, legea care va intra în vigoare anul viitor.
În forma iniţială a proiectului, infracţiunile comise în perioada iugoslavă şi în timpul conflictului sârbo-croat nu intrau sub incidenţa mandatului european de arestare.
În acest context, autorităţile croate refuzau extrădarea în Germania a unui fost şef al serviciului croat de informaţii, dat în urmărire pentru implicarea într-un asasinat comis în Germania în 1983.
Comisia Europeană avertizase, în luna august, Croaţia cu sancţiuni, dacă acest nou stat membru nu îşi modifică legislaţia privind aplicarea mandatului european de arestare.
Surse europene, citate de AFP, susţineau că Zagreb-ul risca să pierdă o parte din fondurile europene şi plasarea sub un mecanism de supraveghere de tipul celui impus Bulgariei sau României.
Croaţia a susţinut că nu este singurul stat membru care a limitat aplicarea mandatului european de arestare, şi a dat exemplele Austriei, Franţei, Italiei, Luxembourgului şi Cehiei.