Apele reziduale, indicator al răspândirii coronavirusului în Franţa
În Franța, analiza apelor uzate arată o creștere ușoară a prezenței coronavirusului în mai mult de jumătate din stațiile de tratare din țară.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Octombrie 2021, 13:41
Realizator: Nicoleta Turcu - În Franța, analiza apelor uzate arată o creștere ușoară a prezenței coronavirusului în mai mult de jumătate din stațiile de tratare din țară. După suspendarea gratuității testelor anticovid, cu excepția cazurilor cu simptome și cu trimitere de la medic, analizarea apelor din sistemul de canalizare s-a dovedit un indicator mult mai fiabil pentru a măsura viteza de circulație a coronavirusului, după cum transmite corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman.
Reporter: Laboratoarele anunță că de la începutul lunii octombrie au constatat că prezența virusului își oprea tendința de scădere, iar de aproape două săptămâni valurile sunt în creștere ușoară. Dacă la 15 octombrie rata de incidență la nivel național în Franța era de 43 de cazuri la suta de mii de locuitori, acum se apropie de 56. Detectarea prezenței virusului în apele uzate face posibilă identificarea din timp a tendinței de creștere sau de scădere a epidemiei. Specialiștii apreciază că acesta este un indicator imparțial pentru că le permite să evalueze situația pentru întreaga populație, spre deosebire de testare, care este o alegere a fiecăruia.
Ca și în țările vecine, numărul contaminărilor este din nou în ușoară creștere și în Franța, însă autoritățile asigură că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Sunt puține cazuri grave și decese, datorită vaccinării masive a populației. Răcirea vremii, aerisirea mai rară a încăperilor, o mai mică atenție pentru gesturile barieră și purtarea măștii, deplasările numeroase în această perioadă de vacanță a elevilor sunt însă factori favorabili pentru o accelerare a circulației virusului - atrag atenția medicii.