Apel pentru participarea la referendum în R.Moldova
În Republica Moldova, alianţa politică aflată la putere îşi înmulţeşte apelurile pentru participarea la referendumul de duminică, în timp ce comuniştii, aflaţi în opoziţie, cer boicotarea acestuia.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 03 Septembrie 2010, 19:21
În Republica Moldova, alianţa politică aflată la putere îşi înmulţeşte apelurile pentru participarea la referendumul de duminică.
Atunci va fi supusă consultării populare modificarea Constituţiei, astfel încât preşedintele să fie ales de toţi cetăţenii cu drept de vot, şi nu numai de parlamentari, cum este la ora actuală.
Comuniştii aflaţi în opoziţie au făcut şi ei un apel, dar la boicotarea scrutinului.
În condiţiile în care Partidul Comuniştilor a refuzat o cooperare constructivă cu Alianţa pentru Integrarea Europeană, referendumul pare să fi rămas singura soluţie pentru criza constituţională care durează deja de un an şi jumătate şi care a dus la dizolvarea a două Parlamente în acest interval.
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal a lansat un apel populaţiei de a se prezenta şi vota "pro" la referendum.
La rândul său, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus că din anul 2000 până în prezent, din momentul în care a fost modificată Constituţia, au fost efectuate opt încercări de alegere a şefului statului în Parlament, din care doar două au fost cu succes, altele şase au eşuat.
Partidul Comuniştilor, de opoziţie, se pronunţă pentru boicotarea referendumului, opţiune ce nu pare să fie împărtăşită de majoritatea electoratului care optează pentru alegerea directă a preşedintelui.
Republica Moldova "este pregătită de referendum"
Conform unor recente sondaje, 97 la sută dintre cei care au declarat că vor veni la referendum vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că, în linii mari, Republica Moldova este pregătită de referendum.
Asociaţia Promo-LEX, care a monitorizat campania electorală, a anunţat că a depistat un şir de încălcări, dar că acestea nu sunt numeroase şi nici foarte grave, aşa cum se întâmpla în perioada guvernării comuniste.
Preşedintele Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că în opinia sa campania pentru referendumul constituţional din 5 septembrie decurge, într-o atmosferă destul de calmă şi civilizată.
Guvernul de la Chişinău a mărit cu mai bine de două ori numărul de secţii de votare în străinătate, de la 34 la 79.
În Italia au fost deschise 20 de secţii suplimentare, iar în România cetăţenii moldoveni vor putea vota la şase secţii de votare: două la Bucureşti şi câte una la Timişoara, Cluj, Galaţi şi Constanţa.