Antonis Samaras, învestit în funcţia de premier al Greciei
După învestire, premierul de la Atena, Antonis Samaras, le-a cerut grecilor să dea dovadă de patriotism şi unitate naţională şi să sprijine eforturile guvernului de depăşire a crizei.
Articol de Sergiu Şteţ, 21 Iunie 2012, 14:48
Liderul partidului câştigător, Noua Democraţie, Antonis Samaras, a depus joi jurământul de prim-ministru şi va conduce guvernul coaliţiei formate din trei partide: Noua Democraţie, PASOK şi Stânga Democratică.
După învestire, premierul de la Atena, Antonis Samaras, le-a cerut grecilor să dea dovadă de patriotism şi unitate naţională şi să sprijine eforturile guvernului de depăşire a crizei.
Economia Greciei continuă să scadă, iar şomajul a depăsit 20%.
Reprezentanţii Comisiei Europene au spus că noul guvern de la Atena trebuie să continue măsurile de reformă la care Grecia s-a angajat în schimbul ajutorului financiar.
Grecia a beneficiat de un prim împrumut de sprijin în anul 2010, în valoare de 110 miliarde de euro, iar anul acesta a obţinut un nou acord de împrumut de 130 de miliarde de euro.
De asemenea, investitorii privaţi au fost convinşi să accepte pierderea a peste 100 de miliarde de euro prin ştergerea unei părţi a datoriei Greciei.
Formarea unui guvern este doar începutul şi este partea cea mai uşoară, au atras atenţia numeroşi analişti economici după ce Atena a reuşit să treacă peste impasul alegerilor anticipate.
Situaţia din Grecia discutată la Luxemburg
Miniştrii de finanţe din zona euro discută joi la Luxemburg situaţia reformei la care autorităţile elene s-au angajat în schimbul ajutorului financiar, dar Grecia nu este singura problemă în analiza Eurogroupului.
Se mai discută solicitarea de ajutor financiar a Spaniei, în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru sistemul bancar, dar şi situaţia din alte ţări aflate în dificultate.
Spania a anunţat în urmă cu aproape două săptămâni ca intenţionează să solicite ajutor financiar pentru recapitalizarea băncilor cu probleme.
Ţările zonei euro s-au arătat dispuse să ajute sectorul bancar spaniol cu 100 de miliarde de euro.
Miniştrii de finanţe din ţările euro, Eurogroup, au fost mandataţi de Comisia Europeană să evalueze sectorul bancar din Spania şi să stabilească criteriile pe baza cărora băncile vor primi sprijin financiar.
Eurogroup va discuta şi ultimele evoluţii din alte ţări cu probleme precum Portugalia, Irlanda si Cipru.
Miniştrii de finanţe vor analiza şi situaţia Mecanismului European de Stabilitate, fondul financiar permanent care urmează să înlocuiască actualul Fond European de Stabilitate Financiară, EFSF.
Mecanismul European de Stabilitate ar urma să intre în vigoare de luna viitoare, în cazul în care tratatul va fi ratificat de parlamentele ţărilor care au aderat la această iniţiativă.
Întâlnirea Eurogroup de joi este prima după alegerile din Grecia de la sfârşitul săptămânii trecute.