Antonio Tajani "susţine necondiţionat preşedinţia României la Consiliul UE"
Prim-ministrul Viorica Dăncilă spune că România este pregătită să preia toate cele 242 de dosare care aşteaptă soluţii urgente.
Articol de Clementina Tudor, 16 Ianuarie 2019, 09:20
Dezbaterea din plenul Parlamentului European privind priorităţile Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene a fost marcată de numeroase încurajări, dar şi de critici dure referitoare la încălcarea statului de drept şi paşii înapoi privind combaterea corupţiei în România.
În timp ce Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru piaţa unică digitală, a declarat, în numele preşedintelui executivului european, Jean-Claude Juncker, că este încântat să fie prezent la momentul în care România preia în premieră preşedinţia Uniunii Europene, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din legislativul european, a declarat că România nu este departe de activarea articolului 7, la fel ca pentru Polonia şi Ungaria.
Ideea a fost respinsă de premierul Viorica Dăncilă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
El a reiterat sprijinul legislativului european pentru Preşedinţia României la Consiliului Uniunii Europene.
Corespondenţă din Strasbourg: - Reporter: Clementina Tudor - Preşedintele Antonio Tajani susţine necondiţionat preşedinţia României la Consiliul UE şi a cerut depunerea unor eforturi conjungate pentru a se obţine o soluţie bună privind pachetul care vizează fenomenul migraţiei.
În ceea ce priveşte Brexitul şi alegerile europene pentru Parlamentul European este crucial să se obţină rezultate bune pe plan legislativ pentru a se trimite mesaje corecte cetăţenilor europeni înainte de scrutinele europarlamentare, a mai spus Antonio Tajani.
La rândul ei, prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că România este pregătită să preia toate cele 242 de dosare care aşteaptă soluţii urgente şi că va avea un răspuns şi pentru această situaţie nouă, a Brexitului, dar şi post-Brexit, prin politicile comune de coeziune, de apărare externă, care necesită un consens pe care speră ca România să-l obţină în cele şase luni ale mandatului.
Toate aceste reglementări şi armonizări între statele membre vor fi prezentate la summitul de la Sibiu, când se va creiona viitorul UE.