António Costa: Liderii europeni ar trebui să stabilească prioritățile UE în domeniul apărării
Președintele Consiliului, António Costa, spune că liderii europeni ar trebui să stabilească de principiu care sunt prioritățile Uniunii în domeniul apărării și ce nivel de finanțare ar trebui alocat.

Articol de Bogdan Isopescu, 03 Februarie 2025, 13:40
Liderii europeni discută luni, la Bruxelles, despre securitatea Uniunii, prinsă între războiul Rusiei în Ucraina și cererile președintelui american Donald Trump ca Europa să nu-și mai lase apărarea în grija Statelor Unite. La summit-ul informal participă și președintele Klaus Iohannis. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu știe principiile în discuție.
Reporter: Președintele Consiliului, António Costa, spune că liderii europeni ar trebui să stabilească de principiu care sunt prioritățile Uniunii în domeniul apărării și ce nivel de finanțare ar trebui alocat.
António Costa: Sper ca această dezbatere să ajungă la anumite concluzii care să ofere Comisiei Europene câteva linii directoare pentru viitoarea strategie în domeniul apărării. Toate acestea ar trebui să conducă la decizii în lunile următoare.
Președintele României, Klaus Iohannis, spune că Uniunea Europeană trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru apărare; aceasta înseamnă o finanțare mai bună, eficiență în cheltuirea fondurilor și, eventual, crearea de instrumente noi de finanțare.
Klaus Iohannis: Avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare, precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirii pentru apărarea față de un spectru larg de amenințări, respectiv consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare. Investițiile mai mari în apărare, inclusiv în cercetare și inovare, trebuie însă, din perspectivă a României, să contribuie la creșterea competitivității economice și la crearea de noi locuri de muncă.
Președintele Iohannis spune însă că această strategie de dezvoltare europeană în domeniul apărării nu trebuie să se suprapună, ci să fie complementară Alianței Nord-Atlantice, care rămâne partenerul și actorul-cheie în această formulă, iar relația cu Statele Unite trebuie privită în aceeași cheie a parteneriatului strategic, ce aduce avantaje ambelor blocuri.