Angela Merkel, îngrijorată de controalele la ONG-urile din Rusia
Reacţia cancelarului Angela Merkel vine după ce sediile filialelor din Rusia ale unor ONG-uri germane au fost percheziţionate de procuratura rusă.
08 Aprilie 2013, 20:29
Respectarea drepturilor omului în Rusia şi intervenţiile autorităţilor de la Moscova în activitatea ONG-urilor germane au fost teme de discuţie între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel.
Reacţia cancelarului vine după ce sediile filialelor din Rusia ale unor ONG-uri germane au fost percheziţionate de procuratura rusă.
După ce la sfârşitul lunii trecute procuratura rusă a efectuat controale şi percheziţii la sediile filialelor din Rusia ale două dintre cele mai influente fundaţii germane, Conrad Adenauer, susţinută de creştin-democraţi, şi Friedrich Ebert, susţinută de social-democraţi, era inevitabil ca Angela Merkel să ridice această problemă în faţa lui Vladimir Putin.
Campanie de control
Descinderile s-au desfăşurat în cadrul campaniei de control a ONG-urilor ordonată de Putin în luna februarie în baza controversatei legi care obligă ONG-urile finanţate din afara Rusiei să se declare agenţi străini.
Deşi Putin a asigurat-o că nu se va pune problema restricţionării activităţii fundaţiilor germane şi a ONG-urilor în general, Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile organelor ruseşti care împiedică activitatea acestor organizaţii.
Germania doreşte să vadă în Rusia o societate civilă vie care poate să apară numai atunci când ONG-urile vor putea lucra fără să se teamă şi fără să-şi facă griji, a spus ea.
"De unde vin banii şi în ce scop"
La rândul său, preşedintele Putin a spus că acţiunile autorităţilor nu urmăresc închiderea sau interzicerea ONG-urilor, ci punerea sub control a fluxurilor financiare care alimentează din străinătate ONG-urile ruseşti ce desfăşoară activităţi politice în interiorul Rusiei.
Putin a afirmat din nou că în primele patru luni de la adoptarea legii ONG-urilor în conturile acestora au parvenit din străinătate sume într-o valoare totală echivalentă cu aproape 1 miliard de dolari.
Aceasta, a subliniat el, nu poate să nu ridice anumite întrebări, societatea având dreptul să ştie de unde vin aceşti bani şi în ce scop.