Angela Merkel: Atacul asupra Ucrainei este o greșeală majoră a Rusiei
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, și-a apărat bilanțul în gestionarea relației cu Vladimir Putin, în primul ei interviu.
Articol de Cristian Bâcâin, 08 Iunie 2022, 11:21
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, și-a apărat bilanțul în gestionarea relației cu Vladimir Putin, în primul ei interviu important de când și-a încheiat mandatul.
Ea a spus că nu are de ce să își ceară scuze pentru răspunsul la anexarea Crimeii ucrainene de către Rusia în 2014, când a susținut sancțiunile, sau pentru opoziția față de primirea Ucrainei în NATO.
Şefa guvernului conservator timp de 16 ani, doamna Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania într-o poziție vulnerabilă prin continuarea relațiilor de afaceri cu Rusia.
Conducta Nord Stream II pentru transportul gazului rusesc direct în Germania a fost construită în timp ce era cancelar și a fost suspendată de succesorul ei, social-democratul Olaf Scholz, doar cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.
Sub presiunea noilor sancțiuni severe impuse Moscovei, Germania se luptă acum să își reducă dependența de energia rusească fără să își deterioreze propria economie.
Doamna Merkel a spus însă că Europa și Rusia sunt vecini care nu se pot ignora reciproc și că trebuie găsită o cale de coexistență, în ciuda tuturor divergențelor.
De aceea, fostul cancelar consideră că invazia este nu doar inacceptabilă, ci și o greșeală majoră a Rusiei. "Dacă vom începe să ne întoarcem cu secole în urmă și să ne certăm pe teritorii, atunci vom avea numai războaie, ceea ce nu este nicidecum o opțiune" - a subliniat ea în interviul pentru postul de televiziune ARD.
Angela Merkel a adăugat că rolul Germaniei în procesul de pace de la Minsk, care trebuia să pună capăt luptelor din estul Ucrainei în 2014 și 2015, i-a dat Ucrainei timp să se dezvolte ca națiune și să-și întărească armata.
Doamna Merkel a mai explicat că în 2008 s-a opus primirii Ucrainei în NATO pentru că a dorit să prevină escaladarea tensiunilor cu Rusia și pentru că Ucraina, instabilă și măcinată de corupție, nu era țara de acum.
Președintele Zelenski a descris însă decizia Germaniei ca pe o greșeală de calcul.
Angela Merkel spune că are cel mai mare respect pentru Volodimir Zelenski şi că este impresionată de curajul și pasiunea cu care ucrainenii luptă pentru țara lor.