Anexarea Crimeii, decisă noaptea, într-o întâlnire cu șefii serviciilor
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit că a decis anexarea peninsulei Crimeea, la o şedinţă cu şefii serviciilor secrete din februarie 2014.
09 Martie 2015, 20:06
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit că a decis anexarea peninsulei Crimeea, la o şedinţă cu şefii serviciilor secrete din februarie 2014, şedinţă care a avut loc cu patru zile înainte ca oameni înarmaţi să ocupe Parlamentul regiunii ucrainene.
Într-un material de prezentare a unui film documentar, care urmează să fie difuzat de televiziunea publică rusă, Vladimir Putin afirmă că şedinţa fusese organizată pentru a salva viaţa preşedintelui destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Un promo de 53 de secunde al filmului, a cărui dată de difuzare nu a fost încă anunţată, îl prezintă pe liderul de la Kremlin descriind şedinţa secretă din noaptea de 22 spre 23 februarie 2014.
Pe 22 februarie, seara, Parlamentul ucrainean, trecut sub controlul opoziţiei, l-a demis pe Ianukovici, fugit din Kiev în noaptea de 21 spre 22 februarie de teama manifestanţilor, la câteva ore după semnarea acordului de compromis cu opoziţia, mediat de reprezentanţii Uniunii Europene.
Vladimir Putin: "I-am invitat la Kremlin pe conducătorii serviciilor noastre secrete ai Ministerului Apărării şi le-am dat sarcină să salveze viaţa preşedintelui Ucrainei.
"Pur şi simplu acesta ar fi fost ucis.
"Ne-am pregătit să-l scoatem direct de la Donetk, pe uscat, pe mare şi pe calea aerului.
"Asta a fost în noaptea de 22 spre 23.
"Am terminat în jur de 7 dimineaţa şi la plecare le-am spus tuturor colegilor: suntem nevoiţi să începem să lucrăm la readucerea Crimeii în componenţa Rusiei", a afirmat Vladimir Putin.
În următoarele zile, militanţii pro-ruşi au preluat controlul asupra adminstraţiei Sevastopolului şi a parlamentului regional din Crimeea, concomitent cu apariţia în peninsula unor militari fără semne distinctive.
În aprilie, preşedintele Putin a recunoscut implicarea militarilor ruşi în evenimente pentru a asigura desfăşurarea liberă a referendumului din 16 martie, în care 97% din participanţi au votat pentru idependenţă şi unirea cu Rusia.