Anexarea Crimeei "ar adânci diviziunile etnice şi religioase"
Elemente extremiste din comunitatea tătară ameninţă cu violenţe în stil jihadist împotriva militarilor ruşi care ocupă peninsula Crimeea.
Articol de Doina Saiciuc, 13 Martie 2014, 09:24
Anexarea Crimeii de către Rusia nu numai că ar exacerba criza dintre Est şi Vest, dar ar putea adânci diviziunile etnice şi religioase din peninsulă, crescând riscul unor conflicte între comunităţi.
În vreme ce cea mai nouă şi mai puternică navă americană portavionul USS George Herbert Walker Bush, transportând mai bine de 60 de avioane de război, inclusiv 40 de aeronave Hornet şi Super Hornet, a ancorat în această dimineaţă în Antalia, Turcia, la o distanţă de unde se pot lansa lovituri militare în Crimeea, tătarii din peninsulă avertizează că Rusia riscă să repete consecinţele sângeroase din Cecenia dacă anexează Crimeea.
Există elemente extremiste în comunitatea tătară care ameninţă cu violenţe în stil jihadist împotriva militarilor ruşi care ocupă peninsula.
Într-un interviu pentru "Financial Times", Mustafa Dzhemilev, membru al parlamentului ucrainean, a arătat că militanţi tătari i-au spus că vor lupta împotriva ruşilor.
Printre militanţii tătari sunt islamişti, wahabi, care sunt o mişcare religioasă sau o sectă a ramurii islamului sunnit ultraconservatori, şi salafi, de asemenea, islamişti sunniţi care cred că veghează simbolul practicii islamice.
Grupările din care fac parte aceştia au luptat alături de opoziţia din Siria.
Ei spun: "Un inamic a intrat pe pământul nostru şi suntem pregătiţi să luptăm".
Avertismentele subliniază pericolele potenţiale pe care le are în faţă Moscova dacă anexează Crimeea, ceea ce este un lucru aproape cert.
Anexarea Crimeei "ar exacerba criza dintre Est şi Vest"
Guy Chazan, care a fost corespondent la Moscova între 1999-2007 al cotidianului "The Wall Street Journal", scrie acum în "Fnancial Times", citându-i pe liderii locali, că anexarea Crimeei nu numai că ar exacerba criza dintre Est şi Vest, provocată de ocupaţia rusească a peninsulei, dar ar putea, de asemenea, adânci diviziunile etnice şi religioase din Crimeea însăşi, crescând riscul luptelor între comunităţi şi chiar crescând riscul unui conflict armat.
De altfel, cea mai intensă opoziţie faţă de Rusia se înregistrează în rândul tătarilor crimeeni, o minoritate musulmană de aproximativ 280.000 de locuitori, reprezentnd aproape 12% din populaţia regiunii.
Există de asemenea, pericolul pentru Rusia ca această criză, să se internaţionalizeze cu jihadişti din afara regiunii, punând mâna pe arme împotriva Rusiei, aşa cum au făcut-o în timpul războiului cecen la începutul anilor 2000.
Experţi în mişcările jihadiste din Siria spun că invazia Rusiei este deja intens discutată pe forumurile militanţilor islamişti de pe media socială şi internet.
Există, de altfel, legături între unii tătari din Crimeea şi reţeaua globală a militanţilor islamişti.
Unii tătari crimeeni au luptat alături de opoziţia înarmată din Siria, împotriva lui Bashar al-Assad.
Unul dintre ei a comis, chiar anul trecut, în Alep, un atac sinucigaş cu bombă.
Intensificare a extremismului pe reţelele sociale
Guy Chazan arată că analiştii au regăsit termenul hashtag "NafirforUkraine", de sute de ori, pe Twitter, în ultimele zile.
Este o chemare la acţiune.
Cuvântul "Nafir" a circulat pe media socială în fazele timpurii ale conflictului din Siria şi se crede că a jucat un rol în a fi încurajat luptătorii din afara ţării să se alăture cauzei opoziţiei.
Anxietăţile tătarilor crimeeni îşi au rădăcinile în istoria lor de sub stăpânirea rusească începând din 1783, când Ecaterina cea Mare a anexat regiunea, după care, în 1944, Stalin a deportat în Asia Centrală întreaga populaţia tătară pentru că ar fi colaborat cu nazistii.
Acum, liderii pro ruşi ai Crimeei au încercat să-i asigure pe tătari că nu au de ce se teme de o conducere rusească, oferindu-le postul de adjunct de prim-ministru, trei ministere şi recunoaşterea oficială a organizaţiilor comunităţii tătare.
Mustafa Dzhemilev şi alţi lideri ai tătarilor din Crimeea sunt însă retincenţi în a semna un acord cu politicieni pe care îi consideră "slugile Moscovei".