Anchetatorii ONU au descoperit noi dovezi ale crimelor de război comise de ruși în Ucraina
Raportul Comisiei de anchetă înfiinţaqtă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului descrie în special atrocitățile, inclusiv bătăile și șocurile electrice, aplicate prizonierilor de război ucraineni în mai multe centre de detenție din Rusia sau din teritoriile ucrainene aflate sub control rus. Raportul documentează, de asemenea, violuri și alte forme de violență sexuală comise împotriva femeilor în circumstanțe care relevă tortura. Ancheta a permis și găsirea de noi dovezi referitoare la transferul ilegal de copii în zone aflate sub control rus.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Martie 2024, 12:04
Comisia de anchetă, înființată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în urma agresiunii rusești împotriva Ucrainei, a găsit noi probe care demonstrează că autoritățile ruse au încălcat drepturile internaționale ale omului și legile umanitare internaționale și au comis crime de război, transmite AFP.
Raportul recent publicat de comisie a fost realizat în urma a 16 noi vizite în Ucraina și interviuri cu 422 de femei și 394 de bărbați.
Raportul evidențiază îngrijorarea comisiei față de amploarea, persistența și gravitatea încălcărilor și crimelor investigate, precum și impactul acestora asupra victimelor și comunităților afectate. Documentul subliniază că noi elemente întăresc concluziile anterioare ale comisiei, care indică faptul că tortura utilizată de autoritățile ruse în Ucraina și în Federația Rusă este generalizată și sistematică.
În raport se descriu în special atrocitățile, inclusiv bătăile și șocurile electrice, aplicate prizonierilor de război ucraineni în mai multe centre de detenție din Rusia sau din teritoriile ucrainene aflate sub control rus. Prizonierii de război ucraineni sunt ținuți în aceste centre între 9 și 15 luni.
Raportul documentează, de asemenea, violuri și alte forme de violență sexuală comise împotriva femeilor în circumstanțe care relevă tortura. Ancheta a permis și găsirea de noi dovezi referitoare la transferul ilegal de copii în zone aflate sub control rus.
De asemenea, pentru prima dată, anchetatorii menționează obiecte culturale și arhive în teritoriile ocupate, în special în orașul ucrainean Herson. Ancheta a constatat că autoritățile ruse au transferat în Crimeea obiecte culturale aparținând Muzeului de Artă Regional din Herson și arhivele provinciei.
Potrivit estimărilor, peste 10.000 de obiecte ale Muzeului Regional de Artă din Herson și 70% din documentele din clădirea principală a Arhivelor de Stat din acest oraș au fost confiscate.
Autoritățile locale au invocat necesitatea de a proteja aceste obiecte împotriva distrugerii.