Anchetă privind etica presei în Marea Britanie
O comisie special constituită cercetează politicieni de vârf din Marea Britanie în aşa-numitul scandal al telefoanelor ascultate provocat de unul dintre ziarele magnatului Rupert Murdoch anul trecut.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 12 Iunie 2012, 20:55
Politicieni de vârf din Marea Britanie sunt audiaţi în această săptămână în cadrul unei anchete privind etica presei.
Scandalul de anul trecut provocat de interceptările ilegale de telefoane făcute de unul dintre ziarele magnatului Rupert Murdoch a dezvăluit legăturile strânse dintre jurnalişti, mediul politic şi poliţie, iar o comisie special constituită cercetează acum legalitatea acestor legături.
Luni au apărut în faţa comisiei un fost şi un actual ministru de finanţe.
Iar marţi, a fost rândul fostului premier conservator, John Major, şi al liderului opoziţiei laburiste, Ed Miliband.
Investigaţia în aşa-numitul scandal al telefoanelor ascultate a ajuns în cea de a treia fază, în care se discută despre relaţiile dintre presă şi politicieni, anchetatorii încercând să-şi dea seama cât de mare este influenţa pe care media o are asupra vieţii politice.
Tabloidul News of the World folosea "practici ilegale pe scară largă"
Marţi, fostul premier John Major a dezvăluit că înaintea alegerilor din 1997 magnatul american Rupert Murdoch i-a cerut să renunţe la politicile proeuropene.
"Domnul Murdoch a spus că nu-i plac politicile noastre europene şi că ar vrea să le schimbăm.
"Dacă nu le schimbăm, a spus că ziarele lui nu vor sprijini Partidul Conservator în alegeri.
"Nu am intenţionat însă să renunţ la aceste politici", a declarat John Major.
Ca atare, tabloidul "The Sun" a întors armele şi l-a sprijinit pe Tony Blair în cursa către Downing Street.
Tot marţi a apărut în faţa anchetatorilor şi liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, care a discutat despre relaţiile formaţiunii pe care o conduce cu Rupert Murdoch.
Ed Miliband a recunoscut, printre altele, că partidul a fost destul de apropiat de magnatul american şi că a avut o reacţie mult prea blândă în momentul în care era evident că tabloidul "News of the World" folosea practici ilegale pe scară largă.
Fostul prim-ministru susţine că magnatul american "ar fi vrut să se răzbune"
Apariţia sa în faţa anchetatorilor vine la doar o zi după ce fostul premier laburist, Gordon Brown, a negat că ar fi declarat război companiei conduse de Rupert Murdoch pentru că tabloidul "The Sun" a sărit din nou în barca Partidului Conservator.
"Această convorbire telefonică nu a avut loc. Nici o ameninţare nu a fost făcută şi nici nu am avut o atitudine dezechilibrată, din moment ce convorbirea nu a existat", a declarat sub jurământ fostul premier, Gordon Brown.
El a făcut referire la o declaraţie în care Rupert Murdoch afirma că Gordon Brown i-ar fi transmis că News Corp. şi Partidul Laburist sunt în război.
Fostul prim-ministru susţine însă că magnatul american ar fi vrut să se răzbune pentru că nu i s-a permis să controleze piaţa media din Marea Britanie, lucru care - susţine Gordon Brown - ar fi fost acceptat de conservatori.
Acuzaţia sa a fost însă respinsă de ministrul de finanţe George Osborne.
"Se susţine că ar fi existat o conspiraţie de amploare, în care Partidul Conservator ar fi acceptat preluarea companiei BSkyB de către News Corp. în schimbul sprijinului oferit de cotidianul "The Sun" la alegerile precedente.
"E o aberaţie totală, fantezie pură", a declarat George Osborne.
În acest aşa-numit scandal al telefoanelor ascultate au fost arestaţi până în prezent mai mulţi jurnalişti, aceştia urmând să apară în faţa judecătorilor.
Printre ei se află şi fostul consilier al primului-ministru, Andy Coulson, sau mâna dreaptă a lui Rupert Murdoch, Rebekah Brooks, de asemenea o apropiată a lui David Cameron.