Analize suplimentare la centralele nucleare din Bulgaria
Primul-ministru bulgar, Boiko Borisov, a spus că, spre deosebire de cele de la Fukushima, reactoarele nucleare de la Belene sunt din generaţia a treia, cu garanţii de securitate maximă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 29 Martie 2011, 19:34
În timp ce subiectul Centralei de la Cernavodă ţine prima pagină de ceva vreme, motivat şi de recentul incident nuclear din Japonia, de la Fukushima, în Bulgaria, unde există Kozlodui şi Belene, discuţiile par mai moderate.
Şi în ţara vecină sunt îngrijorări legate de obiectivele nucleare, dar discuţiile sunt mai degrabă mutate în zona politică.
Trebuie menţionat că distanţa dintre Bucureşti şi Cernavodă este, totuşi, ceva mai mică decât cea de la Bucureşti până la Belene, acolo unde se construiesc reactoare nucleare cu tehnologie rusească.
Dreapta parlamentară a cerut oprirea imediată a proiectului nuclear Belene.
După cum a declarat ex-premierul Ivan Kostov, proiectul va ruina economia ţării şi va genera un pericol permanent pentru securitatea cetăţenilor.
Moratoriul, instituit cu două zile în urmă pentru tratativele bulgaro-ruse cu privire la finanţarea centralei atomo-electrice, reprezintă o fugă de la responsabilitate, a spus Kostov.
Dreapta a criticat poziţia primului-ministru Boiko Borisov că nu mai are importanţă cât se va investi la Belene.
Coaliţia Albastră nu este de acord şi cu poziţia lui Borisov, că centrala de la Belene se va număra printre cele mai sigure din lume.
Primul-ministru a spus că, spre deosebire de cele de la Fukushima, reactoarele de la Belene sunt din generaţia a treia, cu garanţii de securitate maximă, dispun de patru sisteme independente de răcire, iar sistemele de securitate şi control vor fi produse de concernele europene şi Siemens.
Din Ministerul Economiei şi a Energeticii au anunţat că, după avaria de la Fukushima, Bulgaria a adresat concernului rus "Rosatom" treizeci de noi întrebări legate de securitatea proiectului, cu participarea unor experţi din Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Până la finele lui 2011 vor fi efectuate analize suplimentare despre riscurile seismice, tehnologice, de inundaţie.
Ministrul Traiko Traikov a declarat că în faţa Bulgariei nu există o problemă pro sau contra energeticii nucleare, ci necesitatea dezvoltării acesteia cu respectarea maximă a celor mai înalte standarde.