Analist turc ”Atacurile de la Ankara pot bloca pacea cu kurzii”
Atacurile de la Ankara pot oferi guvernului turc ocazia de a-şi consolida atitudinea autoritară, a declarat pentru Radio Romania, Gokhan Bacik, profesor de stiinte politice.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Octombrie 2015, 17:17
Atacurile de la Ankara pot oferi guvernului ocazia de a-şi consolida atitudinea autoritară din ultima vreme, inclusiv prin noi interdicţii pentru presă, a declarat pentru Radio Romania, Gokhan Bacik profesor de stiinte politice la Universitatea Ipek de la Ankara.
Profesorul turc a explicat ca atacurile au avut ca scop sa creeze panica si sa creasca diviziunile dintre turci şi kurzi în conditiile in care, exploziile au avut loc la un miting de pace organizat in principal de grupari kurde.
Reporter: Ce efecte vor avea atacurile?
Gokhan Bacik: În Turcia atmosfera politică este foarte neclară deja de mai bine de 3 luni, de la ultimele alegeri.
Multe lucruri merg în direcţia greşită, chestiuna kurdă, Siria, Statul Islamic, instabilitate politică şi deteriorare a economiei.
Aşa că aceste atacuri de la Ankara vor agrava situaţia, pot schimba totul în Turcia: echilibrul politic, atitudinea guvernului, a preşedintelui, a opoziţiei, dar şi problema kurdă pentru că PKK declarase o încetare a focului.
Manifestaţia de la Ankara a fost organizată în special de grupări kurde şi de stânga care cer încetarea luptelor şi găsirea unei soluţii pe cale paşnică iar atacurile au fost împotriva acestor grupări kurde şi va creea dificultăţi în chestiunea kurdă, mai ales că în prezent avem guvern dar nu şi un parlament funţional, deci nu avem capacitatea politică de a rezolva problema.
Reporter: Cine are cel mai mult de profitat în urma atacurilor?
Gokhan Bacik: Puterea în Turcia a devenit deja foarte autoritară.
Avem jurnalişti şi redactori şefi arestaţi, canale de opoziţie blocate pe internet, reţele de socializate blocate.
Guvernul turc a fost totul să oprească vocile din media de opoziţie. Un pas în plus ar fi să interzică toate canalele media.
Turcia nu a fost niciodată o democraţie perfectă dar nu am mai văzut aşa ceva până acum. Cel mai probabil, în faţa acestei tragedii din Ankara, guvernul îşi va creşte autoritarismul, deşi nu asta e soluţia.
Mă aştept la o creştere în putere a structurilor de securitate şi la o posibilă interzicere completă a presei.
Atacurile de la Ankara au fost foarte sofisticate şi bine planificate cu scopul de a crea panică la nivelul societăţii şi de a destabiliza Turcia.
Bombele au explodat în mijlocul unei mulţimi care cerea rezolvarea problemei kurde pe cale paşnică, iar scopul a fost să crească şi diviziunile dintre turci şi kurzi.
După aceste atacuri procesul de pace va fi şi mai dificil.