Amnesty: Software care detectează dacă un telefon a fost vizat de Pegasus
Pegasus: Amnesty International oferă un software gratuit pentru inspectarea telefoanelor mobile.
Articol de Răzvan Stancu, 22 Iulie 2021, 08:32
Amnesty International a dezvoltat un pachet software capabil să detecteze dacă un telefon mobil a fost vizat de spyware-ul Pegasus, produs de grupul israelian NSO, folosit de unele state pentru a spiona ilegal dispozitivele a mii de jurnaliști, activiști și politicieni din întreaga lume.
Software-ul Mobile Verification Toolkit, (MVT), pe care cercetătorii Amnesty International l-au pus la dispoziția publicului, gratuit, pe site-ul GitHub, poate analiza atât sistemele de operare Android, cât și cele iOS, informeaza Rainews.it, citat de RADOR.
Cum funcționează programul MVT:
Aplicația MVT folosește o copie de rezervă a dispozitivului și îl caută după indicatorii de compromis care ar fi utilizați pentru livrarea Pegasus, cum ar fi numele de domenii utilizate în infrastructura NSO Group.
Dacă o copie de rezervă pentru iPhone este criptată, MVT poate fi folosit pentru a o decripta fără a fi nevoie să faceți o altă copie.
Setul de instrumente funcționează folosind linia de comandă, necesitând cunoștințe de bază cum ar fi navigarea în terminal.
Potrivit site-ului TechCrunch durează aproximativ 10 minute pentru ca aplicația MVT să fie instalată și să ruleze.
Când este pornit, programul scanează o copie de rezervă a telefonului pentru a găsi o dovadă că a fost piratat.
Este nevoie de un minut sau două pentru a face acest lucru și creează un număr de fișiere care arată rezultatele scanării - dacă telefonul este potențial compromis, acele fișiere vor spune acest lucru. Sursa: independent.co.uk
Despre programul spion PEGASUS
Programul spion Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.
Organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă cu 50.000 de numere de telefon, selectate de clienţii NSO din 2016 pentru o posibilă supraveghere, şi au pus-o la dispoziţia unui consorţiu format din 17 mass-media independente care i-au dezvăluit duminică existenţa.
Lista potenţialelor ţinte ale software-ului include numere de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii, potrivit analizei consorţiului - care a localizat numeroşi dintre aceştia în Maroc, Arabia Saudită şi Mexic, transmite AFP, citat de Agerpres.
Firma israeliană NSO Group a respins acuzaţiile şi a afirmat că produsele sale sunt vândute agenţiilor guvernamentale de informaţii şi de aplicare a legii verificate ca având drept activitate combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate.
Guvernul israelian a anunţat formarea unei echipe speciale pentru a verifica dezvăluirile mass-media despre software-ul Pegasus.