Ameninţări ale unui lider Hamas la adresa Italiei
Au apărut primele ameninţări la adresa Italiei din partea Hamas, pe care o consideră ţară parteneră a Israelului în agresiunea împotriva Palestinei.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Noiembrie 2023, 23:32
După ce acum o săptămână, liderii de la Roma anunţau că nu există un risc concret şi imediat de atacuri teroriste în peninsulă, au apărut şi primele ameninţări la adresa Italiei din partea Hamas, pe care o consideră ţară parteneră a Israelului în agresiunea împotriva Palestinei. Situaţia este agravată de prezenţa numeroşilor imigranţi proveniți din ţări islamice nord-africane.
Corespondenta RRA la Roma - Elena Postelnicu: Gruparea teroristă responsabilă de atentatul din 7 octombrie din Israel a acuzat în ultimele ore Italia, declarând că este partenerul Israelului. "Din nefericire, guvernul italian a ales din nou dreapta, partea dreaptă a istoriei. Este o greşeală foarte gravă, care transformă Italia într-una dintre părţile implicate în agresiunea împotriva poporului nostru", a declarat unul dintre liderii Hamas, Basem Naim, şeful Consiliului pentru relaţii internaţionale din Gaza, întru-un interviu acordat televiziunii publice RAI 3.
Basem Naim: Israelul nu acţionează singur, ci în numele Germaniei, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Franţei şi, din păcate, şi al Italiei, care a trimis câteva trupe în Mediterană. Nu putem spune decât că şi comunitatea internaţională poartă aceeaşi responsabilitate ca şi Israelul în toate masacrele comise împotriva poporului nostru.
Corespondenta RRA - Elena Postelnicu: Aceste ameninţări vin la numai o săptămână după ce atât ministrul de externe, Antonio Tajani, cât şi cel de interne, Matteo Piantedosi, i-au asigurat pe cetăţeni că în peninsulă nu există un risc concret şi imediat de atacuri teroriste, aceasta, chiar şi în ciuda numărului extrem de ridicat de migranţi ilegali care au ajuns până în prezent pe teritoriul italian, pe mare şi pe uscat şi anume, peste 144.000 de extracomunitari. Şi cu toate acestea, deja de trei săptămâni, controalele s-au intensificat în aeroporturi, gări, pe lângă obiectivele turistice din marile oraşe ca Roma, Florenţa, Milano, Torino şi Veneţia. Numai în capitală, de exemplu, există peste 4000 de obiective sensibile, dintre care 400 sunt păzite de poliţie şi armată. Controalele au devenit mai riguroase şi la graniţe, în special la cea cu Slovenia, unde Acordul Schengen a fost anulat până în 2024. Mai mult chiar, controalele vizează şi oaspeţii suspecţi sau înregistraţi neregulamentar în hoteluri, pensiuni şi unităţi de cazare. Verificările includ permisele de şedere neregulamentare şi contractele de muncă pe perioadă determinată ale cetăţenilor străini nerezidenţi în Italia. Totodată, forţele aeriene au sarcina de a intercepta avioanele suspecte, care încalcă spaţiul aerian fără a răspunde la apelurile radio sau prin schimbări bruşte sau neautorizate. Prevenirea implică, de asemenea, utilizarea dronelor pentru a intercepta şi, dacă este necesar, pentru a neutraliza alte drone aflate în tranzit ilegal. (tn1)