"Amendamente pentru bani" în PE, potrivit Sunday Times
Sunday Times susține că trei europarlamentari, între care şi Adrian Severin, s-ar fi arătat dispuşi să introducă anumite amendamente în legile europene în schimbul unor sume de bani.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 20 Martie 2011, 14:48
Ziariştii publicaţiei s-au dat drept reprezentanţi ai unor companii de lobby şi le-ar fi oferit celor trei sume importante pentru ca legile să fie modificate în interesul lor.
Una dintre aceste legi ar fi vizat protejarea depozitelor bancare.
Potrivit "Sunday Times", fostul vicepremier Adrian Severin ar fi trimis reporterilor aflaţi sub acoperire un e mail în care îi anunţa că amendamentul cerut de aceştia a fost introdus în textul legii.
Europarlamentarul român ar fi trimis apoi şi o factură de 12 mii de euro pentru servicii de consiliere.
Adrian Severin este europarlamentar din partea PSD din 2007.
Ceilalţi doi membri ai Parlamentului European care s-ar fi arătat dispuşi să colaboreze sunt fostul ministru de externe sloven, Zoran Taler, şi fostul ministru de interne austriac, Ernst Strasser.
Aceştia ar fi cerut ca plăţile pentru serviciile lor să fie făcute prin alte companii pentru a li se pierde urma.
Contactat de "Sunday Times", Adrian Severin a declarat că nu a făcut nimic ilegal sau împotriva practicilor de la Bruxelles, în timp ce ceilalţi doi europarlamentari au declarat că ştiau că este vorba de o înscenare şi doreau să vadă cine este în spatele ei.
"Sunday Times" mai scrie că două dintre amendamentele cerute de jurnaliştii săi ar apărea în textul legii aşa cum a fost cerut şi ar fi foarte aproape de a fi adoptate.
Vicepreşedintele Parlamentului European care se ocupă cu problemele legate de transparenţă, Diana Wallis, a declarat că va începe o anchetă în acest caz.
Britanicii nu sunt de acord cu implicarea Parlamentului European în afacerile interne
De-a lungul timpului, presa britanică a scris nenumărate articole critice la adresa Parlamentului European, în Marea Britanie existând un curent care se opune implicării acestui for în afacerile interne.
De asemenea, britanicii se opun aderării la zona euro şi nu acceptă cedarea de prerogative către Bruxelles.
Cu toate acestea, o statistică a Camerei Comunelor arată că 20% din legislaţia britanică în vigoare a fost impusă de Parlamentul European.
"Sunday Times" este varianta de week end a cotidianului "The Times", fiind una dintre cele mai respectate publicaţii în Marea Britanie.
De-a lungul timpului a realizat mai multe anchete sub acoperire, cea mai recentă dezvăluind corupţia din cadrul forului care conduce fotbalul mondial.
Tirajul său ajunge la 1, 6 milioane de copii în fiecare duminică.